Petak, 24 Maja, 2024

Svetlana Cenić: “Šta ako RS vrati nadležnosti za indirektno oporezivanje…

Najčitanije objave

Svetlana Cenić, ekonomska ekspertica i civilna aktivistica, poznata i kao veliki kritičar aktuelnih vlasti u Bosni i Hercegovini, na društvenim mrežama redovno komentira nova dešavanja u našoj državi.

Oglasila se i jutros sa komentarom koji je kao osvrt na jučerašnja dešavanja ali iz ugla ekonomije.
Recimo, RS vrati nadležnosti za indirektno oporezivanje, uvede svoj PDV, a duplo oporezivanje na scenu? Jer, FBiH ostaje sa postojećom upravom i nema namjeru da potpisuje sporazum o izbjegavanju duplog oporezivanja. Privrednici i svi građani oduševljeni. Konkurentnost i standard?”, pita se Cenić na svom Twitter profilu.
Podsjećamo, zastupnici Narodne skupštine RS-a usvojili su jučer više zaključaka kojima NSRS povlači ranije date saglasnosti RS-a na uspostavljanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, prenesene nadležnosti u oblasti odbrane i sigurnosti, te indirektnih poreza, prenosi Radiosarajevo.ba.

Zadužena je Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci uputi na razmatranje i usvajanje u NSRS-u zakon o VSTV-u RS-a, zakone iz oblasti odbrane i sigurnosti, te zakon o porezu na dodatnu vrijednost i zakon o akcizama RS-a.

Uporedo su usvojeni zaključci da se na teritoriji RS-a, i to od dana stupanja na snagu novih entitetskih zakona, neće primjenjivati Zakon o VSTV-u BiH, Zakon o odbrani BiH, Zakon o službi u OS BiH, Zakon o OSA-i i Zakon o SIPA-i BiH, Zakon o sistemu indirektnog oporezivanja, Zakon o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Zakon o UIO, Zakon o postupku indirektnog oporezivanja, Zakon o postupku prinudne naplate indirektnih poreza, Zakon o PDV-u i Zakon o akcizama BiH.

Ove odluke izglasane su na jučerašnjoj posebnoj sjednici NSRS koja se održala u Banjoj Luci.

Najnovije objave