Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Kako su izgledale prve reakcije na trostruki trijumf: Šok i radost Jasmile i Jasne

Najčitanije objave

Na jučerašnjoj dodjeli “evropskih Oscara” bh. film “Quo Vadis, Aida?” odnio je trostruku pobjedu, a reakcije na trijumf stizale su do kasno u noć. Na zvaničnom Instagram profilu filma podijelili su i fotografije kako su Jasmila Žbanić i ekipa proslavili ova priznanja.
“Quo Vadis, Aida?” proglašen je najboljim evropskim filmom za 2021. godinu, Jasmila Žbanić odnijela je nagradu za najbolju rediteljicu, a Jasna Đuričić proglašena je najboljom glumicom Evrope za prethodnu godinu što je podvig koji do sada nije ostvario niko iz regije.
Upravo “veličina” ovakvog priznanja bila je dovoljan razlog da, rediteljica i glumica koje su u pratnji partnera Borisa Isakovića i Damira Ibrahimovića pratile dodjelu, “burno” reaguju na proglašenje.

Uz podignute čaše i osmijehe, fotografije Imrane Kapetanović, zabilježile su prve reakcije i emocije Jasne i Jasmile nakon 34. dodjele Evropskih filmskih nagrada.

Na fotografijama objavljenim na Instagram profilu filma mogu se vidjeti Žbanić i Đuričić kako se raduju trijumfu, a na nekim izgledaju šokirano i zbunjeno.
Bh. rediteljica je nakon dodjele kazala kako je sretna zbog osvajanja nagrada te da one predstavljaju ogromno priznanje za sve koji su radili na filmu.
U svom govoru nakon što je proglašena najboljom evropskom rediteljicom zahvalila se Ženama Srebrenice “koje su najsnažniji glas mira danas” kazavši da se i nakon strašne tragedije gdje su izgubile sve muške članove porodice, one i dalje zajedno zalažu za život.
Zahvalila se i članovima ekipe predvođene Jasnom Đuričić “koji su stavili svoje srce u ovaj film”.
Đuričić nakon proglašenja nije krila uzbuđenje i radost te je kazala kako “sad ima dokaz da je evropska glumica”.

Vijesti o trostrukukom trijumfu bh. ostvarenja prenijeli su brojni svjetski mediji, a izazvao je lavinu reakcija te su brojne ličnosti iz kulture, filma, ali i drugih sfera društva Bosne i Hercegovine, uputile čestitke.
Film koji je britanski Guardian opisao kao “potresan prikaz katastrofalnog pokušaja UN-a da spriječe genocid u Srebrenici 1992. godine”, bio je nominovan i za Oscara u kategoriji najbolji strani film, kao i za BAFTA nagradu, a osvojio je više od 30 priznjanja na međunarodnim festivalima.
(Klix.ba)

Najnovije objave