Utorak, 16 Aprila, 2024

Sutra dženaza ubijenog gimnazijalca Farisa Pendeka. Peta gimnazija se emotivno oprašta od svog učenika

Najčitanije objave

Gimnazijalac Faris Pendek (19), koji je tragično izgubio život u nedjelju u sarajevskom naselju Otoka, bit će sahranjen sutra. Policija je u vezi ovog ubistva uhapsila prvooptuženog Adema Šumana (24) iz Sarajeva, kao i još dvojicu osumnjičenih pomagača, E.G. (37) i M.S. (24) takođe iz tog grada.

Faris Pendek, mladić koji je izgubio život, bio je učenik Pete gimnazije Dobrinja. Brojni prijatelji i poznanici opraštaju se od njega putem poruka, ističući da je bio primjer mladića.

Adem Šuman, optužen za ubistvo Pendeka, predao se policiji u ponedjeljak naveče u prisustvu svog advokata. Kasnije su također uhapšeni i osumnjičeni pomagači, a protiv svih njih se preduzimaju dalje mjere.

Prema izvještaju iz MUP-a Kantona Sarajevo, pucnjava se dogodila u nedjelju oko 23:35 časova, prilikom čega su dvije osobe povrijeđene. Navodno su to bila dvojica mladića koji su bili u automobilu sa Pendekom, dok četvrti mladić koji je također bio sa njima nije povrijeđen.

“Policijska uprava Novi Grad Sarajevo obaviještena je da je na raskrsnici ulica VII transverzala i Bulevar Meše Selimovića došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane NN muškarca. Na mjestu događaja, policijski službenici su zatekli putničko motorno vozilo Citroen, u kojem je bila muška osoba sa vidnom povredom u gornjem dijelu tijela. Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć su u 00:07 sati konstatovali smrt muškarca, za kojeg je utvrđeno da je riječ o F.P. iz Sarajeva. Vozaču D.K. i putniku E.R. su konstatovane lake tjelesne povrede, dok treći putnik iz vozila, B.H. nije povrijeđen“, saopšteno je iz policije.

Uviđaj je obavila tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a pripadnici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

“U ponedjeljak u poslijepodnevnim satima, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom postupajuće tužiteljice, uhapsili su A.Š. iz Sarajeva, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo. Zbog istog krivičnog djela, E.G. i M.S., obojica iz Sarajeva, takođe su lišeni slobode istog dana“, saopšteno je iz policije.

Navodi se da je pucnjava prethodila svađi zbog nesporazuma u saobraćaju. Faris Pendek i trojica njegovih prijatelja bili su u automobilu marke Citroen i vraćali su se iz naselja Miljacka. Nesporazum se dogodio u blizini tržnog centra Merkur, a jedan muškarac, prema sumnjama, iz vozila u pokretu ispalio je hitac prema Citroenu, pogodivši nesrećnog mladića koji je bio na zadnjem sjedištu.

Vijest o ubistvu mladića potresla je građane Sarajeva, a mnogi smatraju da je Faris Pendek stradao “ni kriv ni dužan”, te da on i njegovi prijatelji nisu bili u sukobu sa zakonom.

Iz Pete gimnazije su se emotivno oprostili od svog učenika, istaknuvši da je Faris bio maturant te škole. Opisuju ga kao dobrodušnog i plemenitog mladića, odličnog učenika i dragog druga, te da će zauvijek ostati živo sjećanje na njega.

Dženaza Farisa Pendeka će se održati sutra u 13 časova na Gradskom mezarju Vlakovo.

Najnovije objave