Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Sunce bi moglo biti uzrok neobjašnjive pojave vode na Zemlji

Najčitanije objave

MADA je Zemlja najmodriji planet u našem Sunčevom sustavu, mi još uvijek sa sigurnošću ne znamo otkuda je došla sva ta voda.

Znanstvenici su sada, nakon analize prašine obližnjeg asteroida, ustanovili da bi uzrok tome moglo biti i naše užareno Sunce. Moguće je da je dio vode na našem planetu nastao zbog rijeke nabijenih čestica koje su do nas došle s gornje atmosfere Sunca prije nekoliko milijardi godina.

Naime, kada solarni vjetar stupi u interakciju sa sitnim česticama prašine koje se nalaze na određenim asteroidima, dolazi do stvaranja male količine vode, što bi moglo objasniti barem dio plavetnila našeg planeta.

“Vanzemaljski izvor”
Većina znanstvenih modela ukazuje na to da je velik dio vode na Zemlji došao s nekog “vanzemaljskog” izvora, vjerojatno s asteroida tipa C. Znanstvenici smatraju da su ti daleki asteroidi izvor klasa meteora poznatih kao ugljikovi hondriti koji redovito padaju na Zemlju. Poznato je da ova vrsta meteorita ima značajnu količinu minerala koji sadrže vodu.

No ugljikovi hondriti vjerojatno nisu jedini izvor vode na Zemlji. Postoje i druge vrste hondritnih asteroida koji su također mogli sadržavati čestice vode, iako u manjoj mjeri.

Znanstvenici su u laboratoriju dokazali da vodikovi ioni reagiraju sa silikatnim mineralima i da kao nusproizvod nastaje voda. Kako bi daljnje istražili svoju hipotezu, analizirali su prašinu s asteroida tipa S, Itokawe, kako bi vidjeli sadrži li ovaj objekt “rezervoar” izotipova koji nalikuju onima solarnog vjetra.

Naime, dok se većina izotipova vode na Zemlji podudara s ugljikovim hondritima, mali postotak se ipak ne slaže te bi Sunce zapravo moglo biti njihov pravi izvor, piše Science Alert.

Analizirali su prašinu s asteroida
Oslanjajući se na preciznu analizu atoma po atoma, stručnjaci su izmjerili obilje vode koje se nalazi u prašini asteroida Itokawa, a koju je na Zemlju donijela Japanska svemirska agencija (JAXA) 2011. godine.

“Naše istraživanje je pokazalo da je solarni vjetar stvorio vodu na površini sitnih zrnaca prašine te da bi to mogao biti izvor dijela vode na Zemlji”, rekao je planetarni znanstvenik Phil Bland sa Sveučilišta Curtin u Australiji.

Sudeći po tome koliko vode su pronašli u česticama prašine, tim procjenjuje da asteroidi tipa S mogu zadržavati 20 litara vode po kubičnom metru.

Ovi nalazi pokazuju da bi izolirana zrnca prašine u svemiru mogla predstavljati važan izvor vode u našem Sunčevom sustavu.

Istraživanje naziva Solar wind contributions to Earth’s oceans objavljeno je u časopisu Nature Astronomy.

Najnovije objave