Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Štrajk upozorenja Policije USK prethodi online sjednici Kantonalne skupštine

Najčitanije objave

Članovi sindikata Policije Unsko-sanskog kantona (USK) i policijskih službenika danas su, kako su i najavili, održali jednosatni štrajk upozorenja. Potvrđeno je kako je ovakva mjera uslovljena financijskom blokadom kantona, odnosno neusvajanjem Odluke o privremenom financiranju ili ovogodišnjeg budžeta.

“Bili smo primorani na ovakav način poslati poruku skupštinskim zastupnicima i političkim predstavnicima, jer je zbog nefunkcioniranja Skupštine i neusvajanja financijskih dokumenata ugrožena naša egzistencija. Kada to kažem, mislim na nemogućnost isplate plata ne samo nama, već i svim budžetskim korisnicima. Zbog toga ćemo do usvajanja budžeta i organizirati svakodnevni jednosatni štrajk upozorenja, kada ćemo naravno biti na radnom mjestu, ali i obavljati samo hitne intervencije”, kazao je predsjednik Sindikata Policije USK Mahmut Alagić.

Ponovljeno je i kako će policijski službenici vrlo brzo biti onemogućeni adekvatno obavljati svoj posao, jer trenutna situacija ne dozvoljava registraciju i održavanje službenih vozila.

“Usvajanje budžeta je neophodno i kako bismo nastavili u potpunosti kontrolirati sigurnosnu situaciju u kantonu, jer ćemo u protivnom biti prinuđeni parkirati vozila. Ne možemo ih registrirati i održavati, a nemamo ni sredstava za gorivo”, dodao je Alagić.

Policijski službenici i svi ostali budžetski korisnici nadaju se kako će politička kriza i financijska blokada Unsko-sanskog kantona biti okončane u srijedu, 16. februara, za kada je zakazana online sjednica Kantonalne skupštine.

Ovakvoj odluci prethodio je pismeni zahtjev za održavanjem online sjednice, koji je rukovodstvu Skupštine USK uputio zastupnik Anel Šahinović. Njegovo višemjesečno odsustvo zbog nažalost narušenog zdravstvenog stanja je i uslovilo nepostojanje jasno definirane skupštinske većine.

“Odluka o online načinu održavanja sjednice donesena je zbog više opravdanih razloga. Imamo potpunu blokadu kantona, svima poznatu zdravstveno – epidemiološku situaciju, a i zastupnik Šahinović nije jedini koji je tražio online održavanje sjednice”, riječi su predsjednika Kluba zastupnika Narodnog evropskog saveza (NES) u Kantonalnoj skupštini Agana Bunića.

Tako će premijer Ružnić i zastupnički klub NES-a vjerovatno u srijedu imati potreban broj glasova (16) za izglasavanje najvažnijih financijskih dokumenata. Zadržali su podršku Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije (SDP), koji se ipak nije odlučio za sastavljanje manjinske vlade uz podršku Stranke demokratske akcije (SDA).

Najnovije objave