Ponedjeljak, 4 Marta, 2024

Stope pothranjenosti u Afganistanu rekordno visoke

Najčitanije objave

Stope pothranjenosti u Afganistanu rekordno su visoke, a polovina zemlje trpi veliku glad tokom cijele godine, izjavio je u četvrtak portparol Svjetskog programa hrane UN-a.

Talibansko preuzimanje vlasti u augustu 2021. dovelo je milione u siromaštvo i glad nakon što je strana pomoć prestala skoro preko noći. Sankcije talibanskim vladarima, zaustavljanje bankovnih transfera i zamrznute milijarde u afganistanskim valutnim rezervama ograničili su pristup globalnim institucijama i vanjskom novcu koji je podržavao ekonomiju zemlje ovisne o pomoći prije povlačenja američkih i NATO snaga.

– Pola Afganistana trpi ozbiljnu glad tokom cijele godine, bez obzira na godišnje doba, a stopa pothranjenosti je rekordno visoka za Afganistan – izjavio je Phillipe Kropf, portparol agencije UN-a za hranu u Kabulu.

– Postoji sedam miliona djece (mlađe od pet godina), i majki koje su pothranjene, u zemlji od 40 miliona stanovnika – kazao je.

Afganistanci ne umiru od gladi, rekao je on, ali nemaju više resursa da spriječe humanitarnu krizu.

Agencije za pomoć Afganistancima su obezbjeđivale hranu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu, uključujući grijanje, novac za gorivo i toplu odjeću. Na distribuciju je, međutim, ozbiljno utjecao talibanski dekret kojim se ženama zabranjuje rad u nacionalnim i međunarodnim nevladinim grupama.

– Zabrana je došla u najgorem mogućem trenutku. Porodice i zajednice ne znaju odakle im dolazi sljedeći obrok – rekao je Kropf.

WFP je povećao svoju isporuku i distribuciju pomoći u iščekivanju teške zime prije uvođenja zabrane, planirajući domoći se 15 miliona ljudi u ovom mjesecu uz hitnu pomoć u hrani i za ishranu. Iako ih zabrana nije direktno pogodila, 19 njenih partnera iz nevladinih organizacija obustavilo je operacije u Afganistanu nakon dekreta od 24. decembra.

Zabrana rada ženama u nevladinim organizacijama dovela je do obustave rada 115 od 437 mobilnih zdravstvenih klinika, što pogađa 82.000 djece, trudnica i dojilja. Obustava projekta obuke pogodila je 39.300 ljudi, uglavnom žena, dok je pauza programa školske užine pogodila 616.000 učenika, prenosi Associated Press.

Najnovije objave