Srijeda, 24 Aprila, 2024

STOLTENBERG O BiH: Ljudi su zabrinuti: ‘Postoji konsenzus da moramo učiniti više u pogledu pomoći Gruziji i BiH’

Najčitanije objave

Glavni tajnik NATO-a je održao konferenciju za medije na kojoj se govorilo o ratu u Ukrajini.

“Rusi su pojačali svoje napade. Ukrajinski ministar se na današnjem sastanku obratio svojim kolegama i dobio je podršku. Mjesecima smo upozoravali da Rusija želi napasti Ukrajinu. Rekli smo da će Rusija platiti visoku cijenu radi agresije na Ukrajinu.

Ovo je rat predsjednika Putina. Onaj koji je odabrao, isplanirao i koji vodi protiv mirne zemlje. Pozivamo predsjednika Putina da zaustavi ovaj rat iz ovih stopa. Povuče sve svoje snage iz Ukrajine iz istih stopa, bez uvjeta i nakon toga krene u diplomatske napore. Ministri su razgovarali danas o odgovoru na krizu i dugoročne posljedice za sigurnost.

Osnažili smo svoje snage na kopnu, moru i zraku. Poslali smo tiće dodatnih trupa i po prvi puta organiziramo snage za brzo djelovanje. Imamo dvjesto brodova spremnih. Štiti ćemo svaki pedalj NATO teritorija. Zadaća nam je brinuti se o sigurnosti naših članica. Mi nismo dio ovog sukoba i imamo odgovornost da sukob ne eskalira i prelije se izvan Ukrajine. NATO ne želi rat s Rusijom. Ambicija Kremlja je ponovno uspostaviti sferu interesa i uskratiti pravo drugim zemljama na odabir vlastitog Puta, zato NATO mora podru poduprijeti Gruziju i Bosni i Hercegovinu koje su u opasnosti.

Moramo izbjeći sukob u budućim godinama. Puno toga je na kocki. Hoće li prevladati demokracija ili autoritarni režim. Pitanje je u kakvom svijetu želimo živjeti. Sigurnosna struktura iz temelja se izmijenila. U ovom opasnom trenutku, niti jedna zemlja ne može sama. Putin nas nije uspio podijeliti. Jači smo nego ikada. Danas smo se susreli s EU i predstavnicima Finske i Švedske kako bismo osnažili dijeljenje informacija”, rekao je Stoltenberg.

“Postoji konsenzus da moramo učiniti više u pogledu pomoći Gruziji i BiH kako bi ih se ojačalo i kako bi se provele reforme. Moramo educirati njihov kadar. Na primjeru Ukrajine smo vidjeli da su oni izloženi riziku. NATO saveznici pružaju podršku Ukrajini. Morate upamtiti da to godinama činimo i da pružamo različite vidove podrške”, rekao je na pitanje novinara što je s BiH i Gruzijom.

Najnovije objave