Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Šta se dešavalo u telefonskom razgovoru Bidena i Putina?

Najčitanije objave

U posljednjem pokušaju da se izbjegne sukob, dvojica čelnika razgovarala su telefonom dan nakon što su Washington i njegovi saveznici upozorili da bi ruske snage razmještene na ukrajinskoj granici mogle “svaki trenutak” napasti Ukrajinu.

Tako je američki predsjednik Joe Biden u jednosatnom telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom rekao će ruski napad na Ukrajinu izazvati odlučan i brz odgovor Zapada i istodobno izazvati patnju mnogih i naštetiti položaju Rusije u svijetu.
Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je da je Bidenov i Putinov razgovor bio profesionalan i sadržajan, ali da nije bilo nekih značajnijih promjena u stajalištima.

S druge strane Putin je poručio Bidenu kako smatra da Zapad ne vrši dovoljan pritisak na Ukrajinu kada je posrijedi provedba mirovnih sporazuma iz Minska o sukobu u istočnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik je rekao da će Moskva razmotriti ideje koje je Biden iznio, a odnose se na rješavanje sigurnosnih zahtjeva Rusije, no da se one i dalje ne bave ključnim ruskim problemima.

Na konferenciji za novinare, dužnosnik Kremlja Jurij Ušakov poziv je opisao kao poslovni razgovor, no dodao je da u njegovoj pozadini stoji “histerija” koja se razvila na Zapadu u pogledu potencijalnog ruskog napada za koju je rekao da je apsurdna.

Najnovije objave