Utorak, 16 Jula, 2024

Španski ribarski brod potonuo kod obale Kanade, šestero mrtvih, a 15 osoba se vode kao nestali

Najčitanije objave

Španski ribarski brod potonuo je danas kod kanadskog otoka Newfoundlanda. Poginule su najmanje četiri osobe, spašena su tri člana posade, a petnaest ih se i dalje vode kao nestali, potvrdila je za Euronews španska Agencija za spašavanje na moru (Salvamento Maritimo).

Prema izvještajima španskih medija, napori da se pronađu preživjeli se nastavljaju.

Sa sjedištem u luci Marin, u španskoj regiji Galicija, na sjeverozapadu Španije, 50 metara dugo plovilo je među članovima posade imalo 12 Španaca, 8 Peruanaca i dva državljana Gane.

Dva čamca za hitne slučajeve bila su prazna, a četvrti je, navodno, nestao.

Ribarski brod, nazvan Villa de Pitanxo, doživio je brodolom oko 450 kilometara istočno od Newfoundlanda, objavila je agencija Salvamento Maritimo na društvenim mrežama.

U toku je potraga za nestalima, uz podršku aviona, dva helikoptera, te španskog i portugalskog ribarskog broda.

Kanadski brod i fregata sa sjedištem u Halifaxu pridružit će se potrazi.

– Uslovi u tom području su teški jer je veoma vjetrovito, more je uzburkano i smanjena je vidljivost – navela je Agencija za spašavanje na moru na Twitteru.

Dva upozorenja u slučaju opasnosti primljena su sa broda Villa de Pitanxo udaljenog više od 450 km od kopna, saopćila je španska agencija.

– Obaviješteni smo da su pronađena tijela – rekla je za španski javni radio servis Maica Larriba, predstavnica centralne vlade u Pontevedri u Galiciji.

Troje preživjelih pronađeno je u čamcu za spašavanje i bili su u stanju hipotermije, dodala je Larriba.

-Pronađena su još dva prazna čamca za spašavanje, a spasioci su nastavili tražili četvrti. Temperatura vode u ovom trenutku je užasna, veoma je niska – rekla je Larriba.

Španski premijer Pedro Sánchez rekao je da ,,sa zabrinutošću prati akciju spašavanja”.

Najnovije objave