Utorak, 16 Jula, 2024

Slavni pisac Gabriel Garcia Marquez cijelog života čuvao je jednu tajnu

Najčitanije objave

Slavni kolumbijski pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Gabriel Garcia Marquez imao je izvanbračnu kćer. Tajna je to koju su dugo čuvale njemu bliske osobe, no osam godina nakon piščeve smrti otkrivena je u kolumbijskim novinama.

Garcia Marquez bio je gotovo pedeset godina u braku s Mercedes Bachom, no po pisanju lista El Universal spisatelj je imao izvanbračnu vezu s meksičkom novinarkom, od njega mlađom 33 godine, Susanom Cato. Iz te je veze rođena njihova kći Indira, danas 31-godišnjakinja, koja se bavi filmskom produkcijom i ne nosi ime svoga slavnog oca, prenosi kolumbijski list.

Najintimnija tajna Garcije Marqueza

Autor kultnog djela “Sto godina samoće” Susanu Cato je navodno upoznao na Kubi, gdje ga je intervjuirala za jedan kolumbijski list.

“Neposredno prije smrti Gabriela Garcije Marqueza su glasine, koje su me ovih osam godina ‘kopkale’, doprle i do mene i želio sam provjeriti jesu li informacije istinite”, rekao je za lokalni radio autor članka Gustavo Tatis. U članku pod naslovom “Kći: najbolje čuvana tajna Gabriela Garcije Marqueza”, Tatis pojašnjava da je informaciju potvrdio s biografom, članovima obitelji i jednim od najboljih piščevih prijatelja. Dodaje da je informacije držao u tajnosti iz poštovanja prema njegovoj supruzi Mercedes. “Čekali smo da Mercedes umre da bismo objavili informaciju. Radilo se o najsvetijoj i najintimnijoj tajni Garcije Marqueza.”

Kralj “magičnog realizma”, Garcia Marquez preminuo je 17. aprila 2014. u dobi od 87 godina u Mexico Cityju gdje je proživio dio svog života. Njegova supruga umrla je u istoj dobi 15. kolovoza 2020. godine.“

Svaki pisac ima tri života

U članku objavljenom u El Universalu ne piše je li Mercedes znala za Indiru.

“Vrlo je vjerojatno da je Mercedes intuitivno znala za vezu između Susane i Garcije Marqueza, no do kraja života je šutjela o tomu jer bi se u suprotnom otkriće o tomu da postoji Indira pretvorilo u obiteljsku kataklizmu”, kaže Tatis te dodaje da je “Garcia Marquez svoju kćer do kraja života držao na oku”.

Devedesetih godina je Garcia Marquez rekao da “svaki pisac ima tri života: jedan javni, jedan privatni i jedan tajni”. U njegovu su slučaju, “u svakom od njegovih triju života žene su imale ključnu ulogu”, komentirao je Tatis.

Iz braka s Mercedes, Garcia Marquez ima dva sina, Gonzala i Rodriga, koji su prošle godine objavili knjigu “Oproštaj od Gabe i Mercedes”, posvećenu roditeljima.

Najnovije objave