Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

SKANDAL U HOLANDIJI: Ginekolog koristio vlastitu spermu u oplodnji pacijentica. Dokazalo se da je biološki otac 49 djece

Najčitanije objave

Ginekolog u Holandiji, Jos Beek, je tokom pružanja tretmana za neplodnost koristio vlastitu spermu te na taj način začeo 21 dijete, pokazala je istraga, piše The Guardian.

Jos Beek radio je kao ljekar u bolnici Elisabeth u Leiderdorpu, koja je sada dio bolnice Alrijne, između 1973. i 1998. Umro je 2019. godine.

Parovi koje je Beek liječio zbog neplosnosti vjerovali su da on prilikom tretmana koristi spermu anonimnih donora. Bolnica Alrijne saopćila je kako ne vjeruje da je Beek ikome od njih rekao pravu istinu.

Skandal je otkriven nakon što je organizacija koja nalazi biološke roditelje za one koji su rođeni nakon umjetne oplodnje putem sperme donora pronašla podudaranja između Beekove i DNK 21 djeteta čije su majke bile pacijentice njegove klinike između 1973. i 1986. godine.

Beek je treći ljekar za neplodnost u Holandiji za kojeg je utvrđeno da je koristio vlastitu spermu tokom terapija protiv neplodnosti, navodi The Guardian.

U oktobru 2020. godine, DNK testovi su otkrili da je ginekolog Jan Wildschut, koji je preminuo 2009. godine biološki otac sedamnaestoro djece. Prethodne godine otkriveno je da je ljekar Jan Karbaat koristio vlastitu spermu i pritom se dokazalo da je biološki otac 49 djece.

Najnovije objave