Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Sjednica VSTV-a BiH – Otvoren disciplinski predmet protiv sudije Perića

Najčitanije objave

Predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) Halil Lagumdžija potvrdio je danas da je Ured disciplinskog tužitelja (UDT) koji djeluje pri Vijeću otvorio disciplinski predmet protiv sudije Suda BiH Branka Perića, a povodom izdvojenog mišljenja koje je Perić pročitao prilikom izricanja prvostepene presude u “slučaju Respiratori”.

Budući da je predmet otvoren, u perspektivi može doći do disciplinskog postupka, kazao je Lagumdžija, odgovarajući na upite novinara u pauzi sjednice VSTV-a, koja je počela danas u Sarajevu.
Podsjetio je i da je on član Disciplinske komisije i da kao predsjednik Vijeća odlučuje o velikom broju procesnih pitanja u vezi sa svakim, a eventualno i sa ovim disciplinskim postupkom, te da iz tog razloga ne želi šire komentirati situaciju u vezi sa spomenutim pitanjem, niti prejudicirati njen daljnji razvoj.

Tako da ja iz tog razloga bilo kakav komentar u ovom dijelu neću dati, jer bi se mogao odrediti, a to bi mogao biti razlog za traženje mog izuzeća u eventualnom disciplinskom postupku – pojasnio je Lagumdžija.
Na dodatni novinarski upit o tome da li se ranije dešavalo da neko od sudija predoči izdvojeno mišljenje, predsjednik VSTV-a je kazao da o tome ne raspolaže egzaktnim podacima, uz opasku da, koliko je njemu poznato, nije.

Dodao je kako on (Lagumdžija) u vezi s tim pitanjem ima svoj stav, te da će zbog objektivnosti i njegovog mogućeg budućeg postupanja to svoje mišljenje zadržati za sebe.

Da je protiv sudije Perića u UDT-u formiran disciplinski predmet, potvrdila je i glavna disciplinska tužiteljica Alena Kurspahić-Nadarević, odgovarajući na upit jednog od članova VSTV-a na početku zasjedanja.

Dodala je kako slijedi redovna procedura, odnosno provođenje istrage o tome da li će biti potrebno pokretati disciplinski postupak u ovom slučaju ili ne.

Inače, u dosadašnjem toku sjednice usvojen je Godišnji izvještaj UDT-a za 2022. godinu.

Prema podacima iz tog izvještaja, u protekloj godini registrirao je ukupno 840 pritužbi, te u istom periodu riješeno 939, dok je 469 neriješenih preneseno u tekuću godinu. Najveći broj obraćanja UDT-u odnosno pritužbi tiče se dužine trajanja postupaka, ali tu su i prigovori na ponašanje nositelja pravosudnih funkcija, kao i oni koji se tiču drugih specifičnih razloga.

Najnovije objave