Utorak, 5 Marta, 2024

Sindikalci iz RS sutra izlaze na protest. Dodik nas je prevario!

Najčitanije objave

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, izjavio je za “Nezavisne novine” da su predstavnici sindikata juče održali sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i premijerom Radovanom Viškovićem, ali nisu postigli zajednički dogovor. Zbog toga će šest granskih sindikata sutra organizirati mirnu protestnu šetnju u Banjaluci.

Podsjećamo da su sindikati koji zastupaju radnike zaposlene u javnoj upravi, dijelu zdravstva, unutarnjim poslovima i pravosuđu najavili protest za 29. rujna. Tvrdili su da Vlada RS nije ispunila obvezu iz sporazuma potpisanog prošle godine, koja uključuje povećanje plaća u istom iznosu kao naknade za topli obrok i regres.

Marić je potvrdio da će sindikalci sutra u 12 sati prošetati od parka Mladen Stojanović do Trga Krajine u Banjaluci.

“Izazov leži u činjenici da ovi sindikati koji prosvjeduju nisu mogli razgovarati s Radovanom Viškovićem, jer premijer samo komunicira s sindikalnim maršalom Republike Srpske, koji nema ingerencije u budžetu. Jučer smo se odazvali pozivu predsjednika Republike Srpske i održali sastanak u Palati, na kojem su prisustvovali premijer Višković i ministrica financija RS Zora Vidović, ali nisu nam pružili nikakve argumente ili priliku osim da organiziramo masovne prosvjede sutra na ulicama”, kazao je Marić.

Sindikati zahtijevaju ispunjenje sporazuma iz prošle godine.

“Osjećamo se prevarenima. Milorad Dodik nam je prošle godine dao ruku i postigli smo dogovor da će 55.000 radnika u javnom sektoru nominalno primiti ekvivalentnu naknadu za topli obrok i regres u Republici Srpskoj. Jednostavno rečeno, moramo shvatiti da su ovih 55.000 radnika, čiji je poslodavac Vlada RS, nepravedno tretirani jer nemaju pravo na posebnu naknadu za topli obrok i regres, jer je to uključeno u njihove plaće. Kada se ta naknada oduzme iz plaće, rezultira time da policajac radi za minimalac, a pola uprave također prima minimalnu plaću”, pojasnio je Marić.

Najnovije objave