Petak, 14 Juna, 2024

Schmidt: borba za vlast političara se mora riješiti! (VIDEO)

Najčitanije objave

Nakon što je istekao rok za formiranje Vlade Federacije BiH jučer, visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, danas je održao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao političare da dođu do rješenja, jer je to njihova obaveza prema biračima. Schmidt je istaknuo da se Federacija BiH trenutno nalazi u političkom zastoju i da ne postoji suštinsko neslaganje oko strukture Federacije BiH, nego se radi o borbi političkih stranaka za moć, a ne o borbi za opstanak naroda.

Schmidt je naglasio da neće prihvatiti maksimalističke zahtjeve i etnonacionalističke taktike zastrašivanja i neprihvatanje političke realnosti, koje neće pomoći da Federacija BiH krene naprijed. Tvrdi da ovaj trenutni zastoj ne može potrajati i da je volja birača, koja je izražena na izborima u oktobru prošle godine, mora postati politička stvarnost.

Odgovorni političari moraju staviti po strani individualne interese i prepoznati interese Federacije BiH, države i građana. To je njihova obaveza prema biračima, bez obzira na njihovu pripadnost političkoj stranci. Schmidt je istaknuo da je ovo zadnji poziv političarima da urazume svoje stavove i riješe zastoj. Očekuje se da će se ovaj problem uskoro riješiti.

Podsjetimo da je nakon što je predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, 30. ožujka donijela odluku o imenovanju Vlade FBiH na osnovu sporazuma o formiranju vlasti između HDZ BiH i ostalih stranaka nove parlamentarne većine okupljenih oko SDP-a, NiP-a i Naše stranke, saglasnost dao samo jedan potpredsjednik, Igor Stojanović, dok drugi potpredsjednik, Refik Lendo, nije dao svoj potpis jer SDA nije učestvovala u donošenju predložene odluke. Zato je Odluka o imenovanju Vlade FBiH bila blokirana, a Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije mogao imenovati Vladu u zadanom roku do 6. aprila. Jučer je samo razmatran prijedlog Odluke, ali nije bilo potvrde.

Najnovije objave