Petak, 2 Juna, 2023

Ljudi su se drogirali i prije više od 3000 godina, a evo čime

Najčitanije objave

Analiza pramenova kose pronađenih u jednoj špilji na španjolskom otočju Menorci pokazala je da je lokalno stanovništvo koristilo psihoaktivne supstance još prije 3000 godina.

Prema Science News-u, znanstvenici tvrde da je to najstariji direktni dokaz o korištenju halucinogenih droga u to vrijeme.

Prije 3000 godina, “stanari” špilje Es Càrritx na Menorci, koji su vjerojatno bili šamani koji su izvodili duhovne i iscjeliteljske rituale, konzumirali su određene biljke koje sadrže tvari koje mijenjaju stanje uma i vizualne percepcije, prema arheologinji Elisi Guerra-Doce sa Sveučilišta Valladolid u Španjolskoj.

Ranije, arheolozi su datirali tragove ljudske aktivnosti u špilji, među kojima je i više od 200 ljudskih grobova poredanih u ulaznoj komori, koji potječu iz razdoblja od 3600 do 2800 godina prije Krista.

Istraživači su pronašli i mnogo drugih predmeta, uključujući šest drvenih spremnika, u kojima su otkriveni pramenovi ljudske kose.

Kemijska analiza pramenova iz jednog spremnika otkrila je prisutnost triju psihoaktivnih biljaka. Znanstvenici su zaključili da su one konzumirane, a potom i apsorbirane u kosi u razdoblju od gotovo godinu dana.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Scientific Reports. Dvije tvari, atropin i skopolamin iz velebilja, izazivaju dezorijentaciju, halucinacije i promjenu fizičkih osjeta. Još jedna pronađena tvar, efedrin, pojačava energiju i budnost.

Znanstvenici vjeruju da su šamani znali kako sigurno rukovati i konzumirati ove potencijalno otrovne biljke.

Također, pretpostavlja se da su pojedinci željeli očuvati drevnu tradiciju pa su skrili pramenove kose i ostale ritualno važne predmete iz Es Càrritxa u razdoblju dok se populacija Menorce povećavala i poticala društvene promjene.

Pogrebni rituali uključivali su bojenje pramenova kose na tijelima u crvenkastu boju. Kasnije je dio pramenova odrezan i pohranjen u posude blizu grobova.

Najnovije objave