Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Sattler: U Bihaću neće biti detencijski centar za migrante

Najčitanije objave

Johann Sattler, ambasador EU u BiH se tokom posjete Unsko-sanskom kantonu, sastao sa predstavnicima i zastupnicima Skupštine Unsko-sanskog kantona na čelu sa predsjedavajućim Skupštine Jasminom Musićem i članovima Vlade Unsko-sanskog kantona na čelu s predsjednikom Vlade Mustafom Ružnićem, javlja Anadolija.

Osvrćući se na migrantsku krizu Sattler se prije svega zahvalio građanima na razumijevanju u danima kad je ovaj kraj teret nosio najveći teret migrantske krize. Istaknuto je da je vidan napredak i da kontrolu nad svih sedam prihvatnih centara vodi Služba za poslove sa strancima u BIH i Ministarstvo sigurnosti BiH ali uz financijsku podršku Evropske unije.

Riješena je i dilema oko otvaranja detencijskog centra u PPC Lipa.

“Neće biti nikakvog detencijskog centra nego samo prostor za privremeni smještaj , do tri dana za maksimalno 12 osoba, za osobe koje su problematične, koje će nakon toga biti premješteni u Lukavicu u Istočnom Sarajevu”, kazao je Sattler.

Mustafa Ružnić, premijer USK-a kazao je da je zarad zaštite građana morao otvorenim pismom tražiti reakciju nadležnih.

“Riješene su određene dileme i nedoumice i sada možemo nastaviti suradnju koja je do sada bila uspješna. Slijedeće sedmice dolazi i ministar sigurnosti kada ćemo razraditi detaljan plan aktivnosti. Ono na čemu ću insistirati je da se sporazum o readamisiji poštuje i sa Republikom Srbijom, odnosno da se migranti koji su u BiH došli iz Srbije tamo i vrate. Uz to, tražim da se migranti koji se iz Hrvatske vraćaju u BiH ravnomjerno raspoređuju u svih sedam privremenih prihvatnih centara u BiH”, kazao je Mustafa Ružnić, premijer USK-a.

Razgovaralo se o prilikama i izazovima ovog dijela BiH ali i o evropeizaciji Unsko-sanskog kantona a koji je Evropi i najbliži.

“Trudit ćemo se da proces evropeizacije našeg kantona ide sto brže i intenzivnije, i raditi ćemo da ovaj kanton izvučemo iz permanentne političke krize“, kazao je Jasmin Musić, predsjedavajući Skupštine Unsko-sanskog kantona.

Jedna od tema bila je i ljudska prava koja, između ostalog treba i kroz institucije urediti.

“Jedan od projekata je svakako i ured za borbu protiv korupcije, i ovdje je to u završnoj fazi. Slijedeći mjesec ovdje će se o ovoj temi održati radionica za sve kantone u Federaciji”, kazao je Sattler.

U nastavku posjete Sattler se sastao sa Elvedinom Sedićem, gradonačelnikom Bihaća.

Najnovije objave