Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Biden: Istražitelji se približavaju izvoru curenja povjerljivih američkih dokumenata

Najčitanije objave

Predsjednik SAD Joe Biden izjavio je u četvrtak da se istražitelji približavaju izvoru curenja visoko povjerljivih američkih obavještajnih dokumenata, u onome za što se vjeruje da je najozbiljniji sigurnosni proboj u deceniji.

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je službenu krivičnu istragu prošle sedmice na nakon što je Pentagon uputio slučaj, koji procjenjuje štetu nanesenu objavom dokumenata.

Neki od najosjetljivijih procurjelih detalja navodno su povezani s ukrajinskim vojnim sposobnostima i nedostacima, te informacijama o američkim saveznicima među kojima su Izrael, Južna Koreja i Turska.

Reuters je pregledao više od 50 dokumenata, označenih “Tajno” i “Strogo povjerljivo”, ali nije potvrdio njihovu autentičnost iz nezavisnih izvora. Broj dokumenata koji su procurili vjerojatno je veći od stotinu.

Brojne zemlje dovele su u pitanje vjerodostojnost nekih dokumenata, uključujući Britaniju, koja je navela da postoji “ozbiljan nivo netačnosti” u informacijama.

Biden, na trodnevnoj turneji po Irskoj, kazao je da nije pretjerano zabrinut zbog curenja informacija.

– U toku je opsežna istraga, kao što znate, s obavještajnom zajednicom i ministarstvom pravosuđa, i približavaju se, ali ja nemam odgovor – rekao je Biden novinarima.

– Nisam zabrinut zbog curenja, zabrinut sam da se dogodilo, ali ne postoji ništa što je novo čega nisam svjestan – kazao je.

Terenski ured FBI-a u Washingtonu vodi istragu, sudeći po osobi upoznatoj s tim.

Osoba koja je otkrila dokumente ljubitelj je oružja u 20-im godinama koji je radio u vojnoj bazi, izvijestio je Washington Post u srijedu, pozivajući se na kolege članove online chat grupe, prenosi Reuters.

Najnovije objave