Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Sattler i Murphy na političkom dijalogu sa vlastima FBiH

Najčitanije objave

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy sutra će u Sarajevu imati susret sa predstavnicima vlasti Federacije BiH.

Sastanak ambasadora EU i SAD-a u BiH sa vlastima Federacije BiH je još jedna prilika kako bi se potvrdila posvećenost EU i SAD-a evropskom putu BiH, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Istaknuto je da je dodjela kandidatskog statusa u decembru 2022. godine bila važna prekretnica za Bosnu i Hercegovinu, ali i poticaj za novoizabrane lidere da s novim zamahom provedu reforme potrebne za pristupanje EU.

Značajne reforme su, navodi se u saopćenju, nužne kako bi zemlja ispunila svih 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Sattler i Murphy će se prvo sastati sa članovima Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, a planiran je i politički dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i Parlamenta FBiH tokom kojeg će se govoriti o procesu pristupanja EU, strateškom razvoju zakonodavstva i politike, kao i o programiranju i finansiranju uz podršku EU i SAD, najavili su iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije objave