Utorak, 16 Aprila, 2024

Saša Magazinović izabran za potpredsjednika grupe Socijalista u Vijeću Evrope

Najčitanije objave

Član Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Saša Magazinović izabran je u Strazburu, tokom prvog dijela redovnog godišnjeg zasjedanja PSVE, za potpredsjednika Grupe socijalista, demokrata i zelenih (SOC) u Vijeću Evrope.

Ova tradicinalno uticajna, a trenutno i najbrojnija politička grupacija u Vijeću Evrope, okuplja poslanike iz stranaka koje su članice Partije evropskih socijalista (PES), Socijalističke internacionale (SI) i Progresivne alijanse (PS).

Cilj Grupe socijalista u PSVE je primjena fundamentalnih principa demokratskog socijalizma, kako u PSVE tako i u zemljama članicama Vijeća Evrope. Ova politička grupacija je odlučni branitelj ljudskih prava, promotor mira i socijalne pravde, te zagovornik održivog razvoja. Na čelu ove grupacije trenutno se nalazi Frank Schwabe iz Njemačke.

U povodu izbora na ovu značajnu poziciju Magazinović je izjavio da ova situacija za njega predstavlja novi izazov budući da političke grupe u Vijeću Evrope, jednako kao i u Evropskom parlamentu, imaju veoma zapaženu ulogu.

“Smatram da je dobro da što više ljudi iz Bosne i Hercegovine bude zastupljeno u međunarodnim institucijama, da imaju odgovorne pozicije u međunarodnim organizacijama, ali i tijelima gdje se odlučuje sve ono što se, direktno ili indirektno, tiče i Bosne i Hercegovine. Iako moj posao unutar grupe Socijalista nije vezan striktno za Bosnu i Hercegovinu, nego za sve teme koje tretira Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, naravno da ću posebnu pažnju posvetiti aktivnostima vezanim za našu zemlju. Od ovog zasjedanja kreće i novi ciklus monitoringa Bosne i Hercegovine koji će završiti razmatranjem izvještaja na plenarnom zasjedanju krajem godine. Veoma je važno da svi mi iz Bosne i Hercegovine učinimo svoj maksimum da taj važan dokument, koji će biti usvojen u Vijeću Evrope oslika realno stanje u najboljem interesu za našu državu. Grupa Socijalista u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope, čiji sam potpredsjednik postao, uvijek je demonstrirala podršku interesima Bosne i Hercegovine. Nemam sumnje da će ta podrška sada biti i intenzivnija“, poručio je Magazinović.

Saša Magazinović je prisutan u međunarodnoj politici duži niz godina, što kao predstavnik Bosne i Hercegovine na parlamentarnom nivou kroz Parlamentarnu skupštinu Vijeća Evrope, tako i kroz međunarodne socijaldemokratske organizacije kao što su Partija evropskih socijalista, čiji je član Predsjedništva, Socijalistička internacionala i Progresivna alijansa.

Najnovije objave