Petak, 14 Juna, 2024

Šarović uoči sjednice NSRS-a: Možda do ujutru smisle šta da rade jer ne znaju kojim putem dalje

Najčitanije objave

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović, uoči sutrašnje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) izjavio je da niko nije uspio shvatiti šta aktulena vlast u RS-u hoće da postigne tom sjednicom.

– Možda do ujutru smisle šta će da rade jer oni ne znaju kojim putem dalje. Ako ne znate šta da radite, nemate ideju niti stav, onda koristite ovaj naziv “aktuelna politička situacija”, a to je u suštini sve, ali i ništa, kao što je i sama sutrašnja sjednica Narodne skupštine RS-a. I ma koliko se trudili, niko nije uspio da shvati šta ova vlast hoće sutra – izjavio je Šarović, prema saopćenju SDS-a.

– Možda će do ujutru da smisle šta da rade jer mi iz ovog materijala ništa nismo mogli vidjeti. To je pregršt nekih stavova i zaključaka koji su prežvakani jedno stotinu puta. Ništa novo. Oni ne znaju kojim putem dalje da idu jer su se zapleli u sve manipulacije i nemaju nikakvo rješenje – njegove su riječi.

Komentarišući zahtjeve Ujedinjene Srpske, Šarović navodi da je to klasično namještanje da druga stranka navodno predloži ono što Milorad Dodik neće od njega da se čuje, a to je – odustajanje.

– To je praktično odustajanje od 145 ranije nametnutih zakona i ovdje je samo pitanje kako da se to proda a da javnost ne vidi. Ova politika je u suštini propala. Ona nema nikakav izlaz jer svaki izlaz je u suštini ćorsokak. Apsolutno. Nemaju rješenje ni za Inzkov zakon pa predlažu nešto drugo što je obična varka – pojasnio je lider SDS-a.

Šarović kaže da je tu riječ o ‘spasavanju onoga što se može spasiti’, na šta su iz SDS-a upozoravali mjesecima.

– Ovo je put u nigdje, gdje će jedino posljedice da trpe i već trpe građani. Republika će doći u izolaciju od ključnih međunarodnih faktora, što je pogubno i do čega nas je dovela politika oličena u Dodiku i SNSD-u, koji su krenuli u jedan nemogući pohod bez jasnog plana i isključivo zarad vlastitih interesa – Šarovićeve su riječi.

Dodik neće javno odustati, dodaje lider SDS-a, nego će se prilagođavati tako što će ‘u vazduhu’ ostaviti to otvoreno pitanje u susret opštim izborima i gdje bi se narodu i dalje davala nada da je aktuelna vlast ta koja će omogućiti ovo ili ono.

– Sada, kada su vidjeli da ta velika priča ne drži pažnju, obilaze gradilišta kako bi skrenuli pažnju na taj način, kako bi sebe predstavili kao nekoga ko donosi napredak, nove kilometre autoputeva…Kasno su se ipak sjetili, na ekonomskom planu svih ovih godina nije urađena ništa. Naprotiv – ističe Šarović.

On kaže da je obična varka i predlaganje zakona kojim se zabranjuje nazivanje bilo kog naroda genocidnim jer se tim ništa ne rješava. To je ‘zamazivanje očiju javnosti’, po Šarovićevom mišljenju, budući da Inzkova odluka ostaje na snazi i da se ne mijenja ništa.

– Inzko je napravio užasan potez i čućete to i od međunarodnnih zvaničnika, službeno ili neslužbeno, pa zato se mora naći dovoljno ozbiljno rješenje. Rješenje je ili da se zamrzne implementacija dok se ne dođe do dogovora. Uostalom ta rješenja su našli i u Srbiji, Crnoj Gori i u Hrvatskoj, valjda i tamo ima nešto što je prihvatljivo i u BiH – kazao je predsjednik SDS-a.

On kaže da se SNSD već vratio u institucije jer su, krijući, već imali tri sjednice a nikoga o tome nisu obavještavali.

– Mimo očiju javnosti, oni u institucijama rade za svoje interese – zaključuje lider SDS-a.

Najnovije objave