Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Saradnja Muzičke akademije, TV Hayat i AMUS-a na promociji klasične muzike

Najčitanije objave

Dekan Muzičke akademije Sarajevo Ališer Sijarić je danas u ime ove visokoobrazovne institucije uručio zahvalnice Hayat TV za višegodišnju podršku radu i djelovanju Muzičke akademije i Asocijaciji kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS za podršku muzičkom stvaralaštvu, izvođenju i promociji djela savremenih bosanskohercegovačkih kompozitora u projektu “Savremenici”, kao i direktorici programa Hayat TV Almi Švrakić i generalnoj direktorici Stručne službe AMUS-a Lejli Trnčić.

Sijarić je ovom prilikom istakao da su AMUS i Hayat TV parteri Muzičke akademije pri zajedničkoj realizaciji koncerta “Savremenici” koji je izveo Simfonijski orkestar Muzičke akademije UNSA 25. novembra na Dan državnosti.

-Koncert je jedinstven po tome što je tom prilikom Simfonijski orkestar Akademije izveo 10 novih djela savremenih, bh. kompozitora – kazao je Sijarić dodavši da bez pomoći TV Hayat i AMUS-a ne bi bili u mogućnosti da se ovaj koncert izvede.

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić zahvalila je dekanu Sijariću kao i svim bh. kompozitorima klasične muzike koji su se odazvali na konkurs AMUS-a te učestvovali u realizaciji projekta.

Trnčić je ovom prilikom kazala da će se i u budućnosti nastaviti s organizacijom ovakvih koncerata.

Direktorica programa Hayat TV Alma Švrakić istakla je značaj podizanja kriterija muzičkog ukusa u BiH i kroz ovakve projekte. Ona je također uručila dekanu Sijariću disk na kojem se nalazi snimak koncerta.

Kako je kazala TV Hayat će ovaj koncert pokloniti AMUS-u, a ovo udruženje će pokloniti ukupni koncert svim tv i radijskim stanicama u BiH.

-Ako kolege s drugih tv i radio stanica prepoznaju značaj emitiranja ovog koncerta skupa ćemo doprinjeti prostoru u kojem će bh. kompozitori imati svoj put za daljnja stvaralaštva. Mislim da je jako važno i da to utiče na javno mjenje i kreira na neki novi način muzički ukus publike – kazala je Švrakić.

(Fena)

Najnovije objave