Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

SAD i saveznici danas uvode sankcije Rusiji

Najčitanije objave

Sjedinjene Američke Države u kontaktu su sa saveznicima i danas će najaviti nove sankcije Rusiji, u odgovoru na odluku Moskve da prizna nezavisnost dvije odmetnute ukrajinske regije i tamo pošalje vojsku, kazali su američki dužnosnici.

“SAD će nametnuti sankcije Rusiji u odgovoru na jasno kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, kazala je američka ambasadorica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield novinarima nakon sastanka Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak navečer.

“Mi možemo, hoćemo i moramo biti ujedinjeni u pozivima Rusiji da povuče svoju vojsku, vrati se za diplomatski stol i radi ka miru”, dodala je ambasadorica, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao nezavisnost dvjema odbjeglim proruski orijentiranim regijama Ukrajine i poslao tamo vojsku radi “očuvanja mira”, pojačavši napetosti sa Zapadom oko Ukrajine.

Dužnosnici Bidenove administracije izjavili su kako takav Putinov potez, budući da je Rusija već imala tamo vojsku, nije osnova za uvođenje šireg paketa sankcija koje su SAD i saveznici najavili u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Umjesto toga, Bijela kuća najavila je odvojene, manje oštre i ciljanije sankcije.

Predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu koja će, kako je rekla glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki, “zabraniti nova ulaganja, trgovinu i finansiranje od strane američkih osoba prema, iz ili u takozvane DNR i LNR regije Ukrajine”, misleći pritom na samoproglašene regije Donjeck i Lugansk.

Pokretanje, kako je Rusija nazvala, mirovne operacije u istočnoj Ukrajini, je “besmislica”, a priznanje “otcijepljenih regiona” kao nezavisnih je dio izgovora Moskve za rat, saopćio je SAD u Vijeću sigurnosti UN-a.

Posljedice ruskih akcija „bit će strašne – širom Ukrajine, širom Evrope i širom svijeta“, rekla je u ponedeljak ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfild na hitnom sastanku 15-članog Vijeća.

Na sjednici Vijeća, stalni predstavnik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzija izjavio je da odluke o priznavanju nezavisnosti samoproglašenih DNR i LNR i naredba da oružane snage Ruske Federacije osiguraju održavanje mira u tim regionima imaju za cilj da spase živote građana Donbasa.

Nebenzija je ocijenio da je Donbas na ivici, kako je rekao, “nove ukrajinske vojne avanture” i istakao da Moskva to ne može dozvoliti, te da ovim potezom želi spriječiti krvoproliće, prenosi RIA Novosti.

Sankcije će uvesti i Evropska Unija, kao i Velika Britanija i brojne druge zemlje.

Najnovije objave