Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Putin šalje “mirovnu” vojnu misiju u Donbas. Najavili gradnju vojnih baza

Najčitanije objave

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je “mirovnu” vojnu misiju u ukrajinsku regiju Donbas samo nekoliko sati nakon što je potpisao dekret u kojem priznaje nezavisnost Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine, prenosi Russia Today.

Ruski predsjednik je saopćio ovu odluku nakon višesatnog sastanka Vijeća sigurnosti Ruske Federacije tokom kojeg su se obratili brojni ministri unutar ruske vlade, te su iznijeli niz argumenata zbog kojih bi Rusija trebala donijeti odluku o priznanju nezavisnosti istočnoukrajinskih separatističkih teritorija.

Putin je u obraćanju naciji rekao da će zatražiti od ruskog parlamenta da odmah prizna novopotpisane sporazume sa takozvanim narodnim republikama u Donetsku i Lugansku koje su u tim regijama na istoku Ukrajine ranije proglasili proruski separatisti.

On je pozvao Ukrajinu da “zaustavi neprijateljstva u regionu Donbasa”, te je dodao da će u suprotnom “odgovornost za ono što se dešava” pasti na čelnike u Kijevu.

Reuters objavljuje da je Rusija stekla pravo da gradi vojne baze u dvije odcijepljene ukrajinske regije u okviru novih sporazuma s njihovim separatističkim čelnicima, sudeći po kopiji sporazuma koji je potpisan s predsjednikom Vladimirom Putinom.

Putin je prethodno potpisao dekrete o priznavanju dvije odcijepljene regije – samoproglašenih Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk – kao nezavisnih država, uprkos zapadnim upozorenjima da bi takav korak bio nelegalan i uništio bi dugotrajne mirovne pregovore.

Rusija i odcijepljene regije također planiraju potpisati posebne sporazume o vojnoj saradnji i zaštiti granica, sudeći po nacrtu zakona koji će donji dom ruskog parlamenta, Državna Duma, danas razmatrati.

Najnovije objave