Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

SAD i Japan upozorili stanovništvo na svojim priobalnim područjima na opasnost od cunamija

Najčitanije objave

SAD i Japan savjetovali su stanovništvu na svojim obalama Pacifika da se udalje od obale kao mjera opreza protiv valova cunamija uzrokovanih erupcijom vulkana u južnom Pacifiku, javlja BBC.

Japan je upozorio na valove visoke i do tri metra, a valovi od 1,2 metra pogodili su jug zemlje.

SAD je upozorio na jake struje i valove te na obalne poplave.

Ogromna podvodna vulkanska erupcija izazvala je valove od više od metra koji su se obrušili na Tongu.

Erupcija vulkana Hunga Tonga-Hunga Haʻapai čula se diljem južnog Pacifika, a na kraju čak i do SAD-a.

Mnogi dijelovi otočja Tonge, čiji je glavni grad samo 65 km (40 milja) južno od erupcije, prekriveni su pepelom i doživljavaju gotovo potpuni nestanak struje, telefonskih linija i internetskih usluga. Još uvijek nije jasan opseg ozljeda ili štete.

Prva osmominutna erupcija bila je toliko snažna da se mogla čuti kao “glasna grmljavina” na Fidžiju, udaljenom više od 800 km, prema dužnosnicima glavnog grada Suve.

Vlada Fidžija izdala je upozorenje o cunamiju i otvorila centre za evakuaciju stanovništva u obalnim područjima. Vanuatu, još jedna otočna država u Pacifiku, izdala je slično upozorenje.

Profesor Shane Cronin, vulkanolog sa Sveučilišta Auckland, rekao je da je erupcija bila jedna od najvećih u Tongi u posljednjih 30 godina.

“Ovo je prilično velik događaj – to je sigurno jedna od značajnijih erupcija u posljednjem desetljeću”, rekao je on za BBC.

Najnovije objave