Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Novak Đoković će biti deportovan! Tri godine zabrane ulaska u Australiju?

Najčitanije objave

Savezni sud presudio je protiv Novaka Đokovića u slučaju protiv ministra Hawkea te srbijanski teniser neće igrati na Australian Openu.

Podsjetimo, najbolji tenisač svijeta stigao je u Australiju na prvi Grand Slam sezone s medicinskim izuzećem od cijepljenja. Prvo mu je odbijena viza pa ju je onda dobio nakon žalbe na sudu. Poslije toga mu je australski ministar imigracije Alex Hawke otkazao vizu pa su dvije strane opet završile na sudu.

Đoković će ovom odlukom suda ostati bez nastupa na turniru koji je osvojio rekordnih devet puta. Ostat će i bez prilike osvojiti 21. Grand Slam u karijeri i tako pobjeći Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu, koji također imaju po 20 titula. Đokovićevo mjesto u ždrijebu zauzet će peti tenisač svijeta Andrej Rubljev i u prvom kolu igrat će protiv Đokovićevog sunarodnjaka Miomira Kecmanovića.

Odluku je vrlo brzo komentirao i sam Đoković.

“Želio bih samo dati kratku izjavu vezanu za današnje saslušanje. Uzet ću neko vrijeme za odmor i oporavak prije nego što dam neki dodatan komentar na ovu temu. Jako sam razočaran odlukom da mi se ukine viza jer to znači da ne mogu ostati u Australiji i natjecati se na Australian Openu. Poštujem odluku suda i surađivat ću s nadležnim tijelima oko mog napuštanja države”, poručio je Đoković pa dodao:
“Neugodno mi je zbog toga što je fokus posljednjih tjedana bio na meni, nadam se da će sada biti samo na sportu. Želim igračima i svima uključenima sve najbolje. Na kraju, želim zahvaliti mojoj obitelji, prijateljima, timu, navijačima i mojim sunarodnjacima na podršci. Svi vi ste mi davali snagu.”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao je žestoku reakciju na sve što se događalo u Australiji. “Da 11 dana maltretirate najboljeg tenisača, pa da mu nakon 11 dana uručite odluku koji ste donijeli prvog dana. Niste ponizili Đokovića, nego sebe. Da ste rekli da onaj koji nije cijepljen ne može ući, Novak ne bi došao ili bi se cijepio”, rekao je.

“Vidjeli ste u samom besmislenom sudskom procesu koliko tužilac laže. Rekli su da je ispod 50 posto cijepljenih u Srbiji. Nemojte lagati! Taj broj je 58 posto, to je mnogo više nego u brojnim zemljama EU. Mi nećemo postupati s australskim sportašima kao oni s Novakom. Pokazat ćemo da smo bolji od australske vlade. Hvala Australcima za koje sam siguran da vole Srbe”, zaključio je.

Žestoku reakciju na sve imao je i bivši premijer Australije Kevin Rudd. “Morrison je ovo pretvorio u cirkus koji je trajao tjedan dana”, rekao je pa dodao: “Sve se ovo moglo izbjeći da Đoković nije ni dobio vizu. Pokušava djelovati mačo poput bivšeg premijera Johna Howarda. U međuvremenu, s naslovnice su ispale vijesti o bolničkoj krizi.”

Australska novinarka Karen Sweeney piše o potencijalnim posljedicama za prvog tenisača svijeta. Kaže kako Đoković mora platiti troškove i može biti podvrgnut trogodišnjoj zabrani izdavanja vize za Australiju. Napominje i kako postoje iznimke od zabrane, uključujući “uvjerljive okolnosti” koje utječu na interese australskih državljanja ili stalni boravak.

Najnovije objave