Utorak, 16 Aprila, 2024

Ruska sjena nad Baltikom

Najčitanije objave

U sjeni rastućih geopolitičkih napetosti, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je tijekom neočekivanog posjeta Kalinjingradskoj oblasti, ruskoj enklavi smještenoj između Poljske i Litve, da zemlje koje graniče s Baltičkim morem nisu spremne za nadolazeće izazove. Ovaj posjet uslijedio je nakon kontroverznih odluka baltičkih država o uklanjanju sovjetskih ratnih spomenika, što je izazvalo negodovanje u Moskvi, a Daily Mail navodi Putinove riječi o “zapanjujućem neznanju” i “nedostatku razumijevanja” kod baltičkih naroda.

Prijetnja sigurnosti
Kalinjingradska oblast, premda geopolitički izolirana od ostatka Rusije, ostaje ključna točka napetosti između Rusije i NATO-a. U svjetlu nedavnih događaja, britanska vlada izrazila je zabrinutost da bi Rusija mogla pokrenuti agresiju na jednog od članova NATO-a u sljedeće dvije godine, čime bi potencijalno izazvala širi sukob. Kao što Telegraph izvještava, britanski ministri smatraju da bi svaki napad na saveznike zahtijevao vojni odgovor, uz potrebu za kombinacijom vojnih, diplomatskih i gospodarskih mjera.

Ova napetost ne samo da prijeti sigurnosti, već bi mogla imati dalekosežne posljedice, uključujući povećanje cijena goriva i poremećaje u globalnim opskrbnim lancima. Posebno bi bilo pogođeno gospodarstvo zemalja kao što su Poljska, baltičke države Estonija, Latvija i Litva, te nedavno pridružena Finska. Švedska, koja također namjerava pristupiti NATO-u, dodatno bi pojačala vojni savez u Baltičkom moru, strateški važnoj regiji za Rusiju, posebno u kontekstu pristupa Sankt Peterburgu i Kalinjingradu.

Baltik se priprema za neizvjesnu budućnost

Kremlj, preko glasnogovornika Dmitrija Peskova, naglasio je da Putinov posjet nije imao za cilj slanje poruke NATO-u, unatoč rastućim “militarističkim izjavama” iz baltičkih zemalja. Ovaj posjet uslijedio je nakon što su Latvija, Litva i Estonija najavile izgradnju “obrambenih instalacija protiv mobilnosti”, naglašavajući njihovu odlučnost u očuvanju sigurnosti pred mogućim ruskim prijetnjama.

U ovom razdoblju neizvjesnosti, izjave litavskog ministra vanjskih poslova Gabrieliusa Landsbergisa o “pravom ratu s Rusijom kao vjerojatnoj mogućnosti” samo produbljuju zabrinutost. Dok se Baltik priprema za neizvjesnu budućnost, svijet s pažnjom promatra rastuće napetosti u regiji koja bi mogla oblikovati geopolitičku sliku Europe u godinama koje dolaze.

Najnovije objave