Utorak, 16 Aprila, 2024

Dodik za Russia Today: SAD koriste bespilotne letjelice za nadzor nad strateškim lokacijama u Republici Srpskoj

Najčitanije objave

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, u nedavnom intervjuu za Russia Today, istakao je nadzor SAD-a nad strateškim lokacijama u Republici Srpskoj putem bespilotnih letjelica. Optužio je SAD za vođenje hibridnog rata protiv Republike Srpske, koristeći sankcije i ometajući pristup međunarodnim financijama.

Dodik je izjavio: “Informiran sam da SAD koriste bespilotne letjelice za nadzor nad svim strateškim lokacijama u Republici Srpskoj, teži se stvaranju straha i demonstraciji sile.”

U kontekstu ukrajinskog sukoba, Dodik je komentirao da je ruska akcija opravdana, hvaleći Putina za “humani politički pristup”. Dodik je izjavio za medij zabranjen u EU da smatra Moskvinu vanjsku politiku ispravnom, uključujući i odluku o napadu na Ukrajinu.

“Vjerujemo da Moskva vodi pravilnu politiku braneći svoj suverenitet. Ako SAD i Velika Britanija vjeruju da mogu dominirati nad Ukrajinom, Moskva ima pravo zaštititi Ruse u Ukrajini”, rekao je Dodik.

Izrazio je nadu u jačanje Rusije nakon sukoba i njenu sposobnost suzbijanja onoga što je nazvao “degeneriranim liberalnim Zapadom”.

Dodik je također izrazio podršku Putinu u nadolazećim izborima, hvaleći njegov doprinos podizanju Rusije i potrebu za njegovim pristupom u globalnoj politici. Najavio je putovanje u Rusiju 17. februara za sastanak s Putinom i bjeloruskim predsjednikom Lukašenkom.

Za EU, Dodik je izjavio da doživljava kulturnu regresiju i služi kao vazal SAD-a, promičući vrijednosti protivne ljudskoj prirodi.

Najnovije objave