Utorak, 25 Juna, 2024

Ruska duma izglasala nacrt rezolucije o priznanju Donjecke i Luganske republike

Najčitanije objave

Državna duma Rusije izglasala je danas nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsjedniku države, prenosi agencija RIA Novosti.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas Moskvu da ne prizna samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio Moskvu da ne prizna samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine

Poslanici smatraju da će priznanje DNR i LNR stvoriti osnove za osiguravanje sigurnosnih garancija i zaštitu stanovnika tih republika od vanjskih prijetnji, kao i za jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti, naglasio je Volodin.

NATO upozorio Moskvu: Donjeck i Lugansk su dio Ukrajine

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je Moskvu da ne priznaju samoproglašene Narodne Republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine.

“Ako se to dogodi, to će biti još jedno eklatantno narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, jer nema sumnje da su Donjeck i Lugansk dio Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica. Ne samo to, to će biti i kršenje sporazuma iz Minska, pa će dodatno otežati pronalaženje političkog rješenja u okvirima dogovora postignutih u Minsku”, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu, prenosi Routers.

Ukrajinske stranke traže uvođenje sankcija poslanicima ruske dume

Dvije stranke u ukrajinskom parlamentu – “Evropska solidarnost” i “Glas”, zahtijevaju uvođenje sankcija poslanicima Državne dume Rusije koji su izglasali nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR).

Predsjednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsjedniku države, prenosi agencija RIA Novosti.

Najnovije objave