Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Rusija i SAD započeli pregovore o Ukrajini

Najčitanije objave

SAD i Rusija u ponedjeljak su u ozračju pesimizma započeli teške pregovore za koje se Washington nada da će rezultirati deeskalacijom situacije na ukrajinsko-ruskoj granici bez ispunjavanja zahtjeva Moskve.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je tokom vikenda rekao da je u potpunosti moguće da će pregovori završiti nakon jednog susreta, a očekivanja je umanjio i američki državni tajnik Antony Blinken.

“Mislim da u narednoj sedmici nećemo vidjeti neki napredak”, rekao je Blinken u nedjelju u razgovoru za CNN.

Razgovori su započeli u ponedjeljak u američkoj diplomatskoj misiji u Ženevi. Odnosi između Moskve i Washingtona na najnižoj su razini od kraja hladnog rata prije tri desetljeća. Pregovori se potom sele u Bruxelles i Beč.

Blinkenova zamjenica Wendy Sherman je na Twitteru napisala kako će “SAD saslušati zabrinutost Rusije i podijeliti svoju”. “Neće se voditi razgovori o europskoj sigurnosti bez prisutnosti drugih saveznika”, dodala je.

Rusija je na granicu s Ukrajinom dovela 100 tisuća vojnika. Kijev i Washington tvrde kako se sprema za invaziju, osam godina nakon što je anektirala poluotok Krim, prenosi Reuters.

Najnovije objave