Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Rusi napadaju sa svega jednom trećinom snaga. Hiljade vojnika ruske pomorske pješadije čeka na desant

Najčitanije objave

Rusija nailazi na veći otpor u invaziji Ukrajine nego što je očekivala, uključujući i u napadu na glavni grad Kijev i čini se da je izgubila zamah, rekao je u petak viši američki obrambeni dužnosnik.

Ruske rakete padale su na Kijev u petak, gdje su ljudi smješteni u skloništa, a vlasti su građanima rekle da pripreme molotovljeve koktele kako bi branili ukrajinski glavni grad od napada za koji je gradonačelnik rekao da su započeli saboteri.

No američki dužnosnik, koji je odlučio govoriti pod uvjetom anonimnosti, istaknuo je kako se čini da je slika ruske ofenzive dosta izmiješana.

„Procjenjujemo da Ukrajinci pružaju veći otpor od onoga što su Rusi očekivali”, rekao je i dodao da ukrajinska vlast i kontrola nad njenom vojskom „ostaje netaknuta”.

Putin je dao svojoj “armiji Z” 20 dana da završi posao, međutim prema procjenama Amerikanaca Ukrajinu trenutno napada svega jedna trećina vojnih snaga koje su raspoređene oko Ukrajine, rekao je dužnosnik .

Washington i Kijev smatraju da je cilj ruske ofenzive svrgnuti ukrajinsku vladu i uspostaviti marionetski režim.

Dužnosnik je spomenuo indikacije o mogućem ruskom pomorskom napadu zapadno od Mariupolja, gdje će možda iskrcati hiljade pripadnika pomorskog pješaštva.

Sjedinjene Američke Države su zabilježile da je dosad lansirano više od 200 raketa.

Uprkos tome što je Rusija uglavnom gađala ukrajinska vojna postrojenja, neke od raketa padale su i na civilna, stambena područja, kazao je dužnosnik.

Ukrajinska vojska se odupire, dodao je.

„Bore se za (svoju) zemlju”, rekao je dužnosnik, primjećujući da Rusija još uvijek nije uspostavila kontrolu nad ukrajinskim zračnim prostorom ili u potpunosti iskoristila svoje kapacitete za elektroničko ratovanje.

„Općenito, Rusi su malo izgubili svoj zalet”, rekao je dužnosnik i dodao da je nekoliko stotina američkih državljana napustilo Ukrajinu u protekla 24 sata.

Najnovije objave