Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Putin poziva vojsku Ukrajine da svrgnu Vladu. Ruski oligar Hodorkovski: Putin može pokrenuti nuklearni rat

Najčitanije objave

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu. Ruska vojska napala je Ukrajinu iz tri pravca, a nakon što im je nanijela velike gubitke, steže se obruč oko glavnog grada Kijeva.

Ruske snage silovito napreduju uz manje lokalne otpore. Ukrajinske vlasti pozivaju građane da pripreme molotovljeve koktele, ljudi masovno bježe, a sve ukazuje na to da je Ukrajinski obrambeni sustav podbacio.

Dok se sprema bitka za Kijev, Zapad poručuje kako neće vojno intervenirati u Ukrajini. Ipak, Savezničke snage gomilaju se u Baltičkim državama i na zapadnim granicama Ukrajine kako bi sve bilo spremno za obranu neke od članica NATO saveza. Ukoliko Putin doista napadne neku od njih, aktivira se članak. 5 i svijet ulazi u rat.

U ovim trenucima, Zapad je uveo financijske sankcije Rusiji, ali one će pokazati rezultate tek kroz neko dogledno vrijeme, a u ovim trenucima, Ukrajinci su prepušteni samima sebi.

Mihail Hodorkovski, nekad najmoćniji ruski oligarh i Putinov protivnik, koji je odležao 10 godina u zatvoru, iz Londona je poručio kako na sve, pa čak i da ‘pritisne crveni gumb’ kako bi pokrenuo nuklearni rat, javlja The Guardian.

Ako Putin ne bude zaustavljen, mogao bi prijetnju usmjeriti prema drugim zemljama, navodeći kao potencijalnu sljedeću metu koridor između Litve i Kalinjingrada.

Hodorkovski smatra kako bi Zapad trebao protiv Putinove agresije pokazati jedinstvo i osigurati oružje i dobrovoljce za Ukrajinu. Smatra da se Putin osjeća sigurnim zbog ‘neodlučnosti Zapada’ te da će ga on iskoristiti.

– Ako Zapad ne učini više da pomogne Ukrajini, Putina će to ohrabriti da nastavi dalje, smatra Hodorkovski.

Trenutno ruske snage ponovno napaju Harkiv na istoku Ukrajine. U toku je zračni napad i granatiranje na grad.

Roland Oliphant, dopisnik Telegrapha u Ukrajini, na Twitteru je napisao kako se čuje granatiranje iz višecijevnog raketnog sustava.

Vladimir Putin izravno se obratio ukrajinskim vojnicima:

– Uzmite vlast u svoje ruke, čini se da će s vama biti lakše pregovarati nego s bandom narkomana i neonacista koji vladaju Kijevom i čiji je taoc ukrajinski narod – rekao je Putin.

Najnovije objave