Ponedjeljak, 22 Jula, 2024

Raste broj mrtvih od tornada u Kentuckyju

Najčitanije objave

Proglašeno je izvanredno stanje u Kentuckyju i strahuje se da je u toj saveznoj državi poginulo više od 100 osoba, rekao je guverner Andy Beshear nakon što su razorna tornada ostavila u ruševinama domove i poslovne objekte u nekoliko američkih saveznih država.

U razornim tornadima uništena je tvornica svijeća u Mayfieldu u Kentuckyju, uništen je starački dom u susjednom Missouriju i poginulo je najmanje šestero radnika u skladištu Amazona u Illinoisu.
CNN javlja da su najmanje 84 osobe izgubile život u razornim olujama.

“Nestalo je sve što se tornadima našlo na putu”
Guverner Kentuckyja Andy Beshear rekao je da su ovo najrazornija tornada u povijesti te savezne države. Oko 40 radnika spašeno je iz tvornice svijeća, u kojoj se nalazilo više od 100 osoba, a Beshear navodi da će biti “čudo” ako spasioci izvuku još živih radnika iz ruševina.

“Vjerojatno će biti više od 100 izgubljenih života ovdje u Kentuckyju”, rekao je Beshear na konferenciji za medije.

“Nestalo je sve što im se našlo na putu. Kuće, tvrtke, vladine zgrade – samo su nestale”, rekao je Beshear nakon izlaska na teren.
Guverner je proglasio izvanredno stanje u Kentuckyju u subotu i zatražio je hitnu pomoć toj državi.

Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja u Kentuckyju
Američki predsjednik Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Kentuckyju. Biden je novinarima u subotu navečer rekao da će se obratiti Agenciji za zaštitu okoliša da istraži povezanost klimatskih promjena s olujama te je pokrenuo pitanja o upozorenjima na tornado.

“Je li bilo upozorenja? I je li bilo dovoljno snažno i je li se na njega reagiralo?” upitao se Biden. “Ovo je tragedija. I još uvijek ne znamo koliko života je izgubljeno i stvarni razmjer štete”, rekao je Biden.

Beshear je rekao da je na terenu 189 pripadnika Nacionalne garde, a spasilački napori usmjereni su na Mayfield, dom za 10.000 stanovnika.

“Vatrogasci u tvornici morali prelaziti preko žrtava”

Zapovjednik vatrogasne postrojbe Jeremy Creason, čija je vatrogasna postaja uništena, rekao je da su vatrogasci u tvornici svijeća “morali prelaziti preko žrtava kako bi došli do preživjelih”.

Paige Tingle rekla je da je vozila četiri sata do te tvornice u nadi da će pronaći 52-godišnju majku Jill Monroe, koja je radila ondje. “Ne znamo što misliti, strašno smo nervozni. Pokušavamo je pronaći, ovo je katastrofa”, rekla je.
Neuobičajeno visoke temperature i vlaga u zraku stvorile su uvjete za ekstremne vremenske prilike u ovo doba godine, rekao je Victor Gensini, profesor geografskih i atmosferskih znanosti na Sveučilištu Sjeverni Illinois.

“Ovo je povijesni, ako ne i generacijski događaj”, rekao je Gensini.

“Zvučalo je kao da je vlak protutnjao gradom”
Jedna osoba je poginula, a petero je teško ozlijeđenih nakon što je tornado razorio dom za starije i nemoćne u Monetteu u Arkansasu, rekao je čelnik okruga Craigheada Marvin Day.
“Blagoslovljeni smo jer nema više poginulih ili ozlijeđenih. Moglo je biti puno gore”, rekao je Day za Reuters.

Nekoliko kilometara dalje, u Leachvilleu, poginula je još jedna osoba, a opustošen je veći dio centra grada, rekao je poručnik Chuck Brown.
“Zaista je zvučalo kao da je vlak protutnjao gradom”, rekao je Brown.

Najnovije objave