Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Raspisan konkurs za priče ‘Poruke iz prošlosti-Priče o stećcima’

Najčitanije objave

Muzej Zenice u saradnji sa nevladinom organizacijom Akademija društvenih nauka u Bijelom Polju i bibliotekom “Slovo” u Lapovu, raspisao je konkurs “Poruke iz prošlosti-Priče o stećcima”.

Projekt se, kako saopštavaju organizatori, temelji na nekoliko aktivnosti čiji je cilj revitalizirati poruke ispisane na stećcima.

-Bilo da je riječ o pismenosti, zakonodavstvu, životu na dvoru, religiji, svakodnevnici običnog čovjeka, ma kom drugom aspektu društvenog života, zanima nas predstaviti sadržaje koji nas spajaju, ukazuju na kontinuitet suživota na zapadnom Balkanu. I to je malo reći: dijeljenje iste i slične kulture, svjedoče o zajedničkim korijenima savremenih naroda – navodi se u saopćenju.

Na konkurs se mogu slati neobjavljene priče iz žanra fantastike i priča strave, a potrebno je da se kao motiv obradi stećak, dok se radnja može odvijati u prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti.

Također, raspisan je i konkurs za priču za učenike osnovnih i srednjih škola sa istom tematikom. Na ovom konkursu pravo učešća imaju učenici iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Rok za dostavljanje priča na oba konkursa je 25. april ove godine.

Odabrane priče učesnika će biti objavljene u zbirci “Poruke iz prošlosti” koja će premijerno biti predstavljena na 10. Regionalnom festivalu fantastične književnosti REFESTICON 22 u Bijelom Polju, Festivalu “Tragovima bosanskog kraljevstva” u Zenici te u biblioteci “Slovo” u Lapovu, javlja Fena.

Najnovije objave