Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Putin priznao Donjeck i Lugansk. Za Ukrajinu rekao da nikada nije bila istinska država

Najčitanije objave

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je, nakon gotovo jednosatnog obraćanja naciji, ukaz o priznanju neovisnosti odmetnutih ukrajinskih regija Donjeck i Lugansk i izvrijeđao Ukrajinu.

Putin je u svojem obraćanju rekao i da pristupanje Ukrajine NATO-u predstavlja izravnu prijetnju sigurnosti Rusije, a da za Moskvu ništa ne mijenja činjenica ako do pristupanja ne dođe odmah, nego kasnije.

– Poznat nam je američki stav da borbe na istoku Ukrajine ne isključuju njezin ulazak u NATO. Iznova nas pokušavaju uvjeriti da je NATO samo obrambeni savez. Ponovno nam predlažu da im vjerujemo na riječ, ali mi dobro znamo kolika je prava cijena njihove riječi, istaknuo je Putin napominjući da su ukrajinski vojni sustavi već integrirano u NATO-ove kao i da je spomenuti vojni pakt već “počeo osvajati Ukrajinu”.

– To znači da se zapovijedanje ukrajinskom vojskom može izravno obavljati iz sjedišta NATO-a. Amerikanci i NATO počeli su besramno stvarati ruski teritorij kao potencijalno ratište, rekao je.

Putin je ustvrdio i da Zapad neprekidno šalje u Ukrajinu oružje, kao i da “strani instruktori” rukovode situacijom na terenu. Izjavio je i da bi Kijev mogao daleko lakše razviti nuklearno oružje nego neke druge zemlje, ponajprije zbog tehnološke podrške iz inozemstva.

Ruski predsjednik je istaknuo da svaka zemlja ima pravo sklapati vojne saveze, ali da ne može jačati svoju sigurnost nauštrb sigurnosti drugih država.

– Nesumnjivo svaka zemlja ima pravo birati vlastiti sustav osiguranja sigurnosti, sklapati vojne saveze, i sve je naizgled tako da nije jedne stvari: u međunarodnim dokumentima jasno je utvrđen princip jednake i nedjeljive sigurnosti koja, kao što je poznato, obuhvaća i obvezu da se vlastita sigurnost ne jača nauštrb sigurnosti drugih država, rekao je Putin.

U jednom je trenutku Ukrajinu nazvao ‘američkom kolonijom’ kojom upravlja ‘marionetski režim’.

– Ukrajina nikada nije imala svoju istinsku državnost, ona je samo kopirala model. Ukrajinske vlasti od prvih koraka krenule su s negiranjem svega, što je postala osnova njezine državnosti. Negiranjem svega što nas je spajalo. Pokušavali su mijenjati svijest građana, povijesno sjećanje miljuna ljudi, cijelih generacija koje žive u Ukrajini, naveo je ruski čelnik, piše Jutranji list.

Najnovije objave