Srijeda, 24 Aprila, 2024

Prošla godina od afere Ikona. Predmet “leži” u ladici

Najčitanije objave

Tužilaštvo BiH još nije, ni godinu nakon formiranja predmeta, okončalo istragu u aferi „Ikona“ kako bi se do kraja rasvijetlilo je li ikona koju je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio lani šefu diplomatije Rusije Sergeju Lavrovu ukradena i radi li se o nacionalnom blagu Ukrajine.

ako je do sada saslušano na desetine svjedoka, tužilačka odluka nije donesena. Kako stvari stoje, neće biti ni u narednih nekoliko mjeseci.

Brojni svjedoci

Razlog je taj što Ukrajina još Tužilaštvu BiH nije dostavila traženu dokumentaciju.

Ovo je juče potvrđeno za „Avaz“ iz ove pravosudne institucije.

– Tužilaštvo BiH zatražilo je određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodnopravne pomoći. Dokumentacija nam još nije dostavljena, a potrebna nam je kako bi postupajući tužilac bio u mogućnosti odrediti se prema daljnjim aktivnostima i donošenju tužilačke odluke u predmetu – stoji u odgovoru Tužilaštva “Dnevnom avazu”.

Podsjećamo, iskaz u Tužilaštvu BiH dao je ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija, koji je ikonu vratio u Sarajevo i predao je u Dodikov kabinet u Istočnom Sarajevu. On je iskaz dao u svojstvu svjedoka, kao i Dodik.

Osim njih, saslušani su i Dodikovi bliski saradnici koji su bili direktno uključeni u protokol posjete Lavrova BiH. Na okolnosti posjete Lavrova iskaze su dali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić te Šefik Džaferović.

Ukrajina je, nakon što je objavljena informacija da je Dodik Lavrovu poklonio ikonu, tvrdila da je riječ o ikoni staroj 300 godina, koja je ukradena u Lugansku, ali još nije ponudila konkretne dokaze za to.

Ima li dokaza

Dokaze nije ponudio ni ambasador ove zemlje u BiH i Hrvatskoj Vasilj Kirilič, koji se sastao prošle godine u Sarajevu s Biserom Turković, ministrom spoljnih poslova BiH, i Gordanom Tadić, tadašnjom glavnom državnom tužiteljkom.

Za to vrijeme ikona sakuplja prašinu u Dodikovom kabinetu. Za sada nije poznato je li uopšte obavljeno njeno vještačenje. Godina je prošla u čekanju.

Koliko zaista košta

Iako se navodilo da je ikona vrijedna nekoliko miliona evra, iz Dodikovog kabineta tvrdili su drugačije.

Kažu da je riječ o porodičnoj ikoni i da košta od 100 do 200 evra. Ovi navodi nikada nisu potvrđeni.

Najnovije objave