Utorak, 16 Aprila, 2024

Problemi u Domovima zdravlja Kantona Sarajevo: Onkološke pacijente nema ko da liječi

Najčitanije objave

Sve više stanovnika Kantona Sarajevo izražava negativna iskustva u vezi s dobivanjem zdravstvenih usluga u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS.

Jedan od najvećih problema koji se susreću pacijenti je nedostatak specijalista i dugotrajno čekanje na medicinske usluge.

“Pacijenti često mjesecima ne mogu pronaći neuropsihijatra u jednom od domova zdravlja u Kantonalnom Sarajevu, dok u drugim domovima čekanje na pregled traje toliko dugo da postaje besmisleno. Može li itko odgovoriti na pitanje – što trebamo učiniti mi koji hitno trebamo medicinsku pomoć? Kako postupiti ako je terapija koju koristimo prestala djelovati i osjećamo se loše? Kome se obratiti i hoće li se ova situacija ikada promijeniti, jer ne svi imaju mogućnost privatnih liječnika”, pitaju se razočarani građani. Također napominju da je izuzetno teško doći do internista i neurologa u domovima zdravlja.

Probleme također imaju onkološki pacijenti koji, kako tvrde, ne mogu doći do ultrazvučnih pregleda abdomena u Domu zdravlja Novi Grad.

“Sve je organizirano jako loše, nema ni traga trijaži. Ne želim nikoga optuživati, samo postavljam pitanje – kako se onkološki pacijent može naručiti za ultrazvuk abdomena? Rade samo prvu smjenu, ali kad se naiđe na gužvu, čekanje se protegne na dva ili više sati”, ispričao je onkološki pacijent (ime i prezime poznato redakciji) za Faktor.ba.

Dom zdravlja KS priznaje da postoje problemi, posebno s nedostatkom specijalista pedijatrije, neurologije, i neuropsihijatrije, što rezultira dugim listama čekanja za preglede.

Navode da je više razloga za ovu situaciju, uključujući loše planiranje kadrova u prošlosti, godine kada se specijalizacije nisu financirale, odlaske u mirovinu i fluktuaciju kadrova. Trenutno, najveći problem predstavlja nedostatak specijalista pedijatrije i neurologije.

Iz Dom zdravlja KS ističu da su dugoročna rješenja za ove probleme uključivala kvalitetno planiranje specijalizacija, a kako tvrde, u posljednjem razdoblju su posvetili posebnu pažnju ovom pitanju.

“Kao rezultat tih aktivnosti, u 2022. i 2023. godini, više od 80 liječnika je upućeno na specijalizaciju, ali te specijalizacije traju više od četiri godine”, ističu iz JU Dom zdravlja KS.

Najnovije objave