Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Priča bh. porodilje koja je preživjela traumatičan porod i ostala trajni invaliditet (VIDEO)

Najčitanije objave

Nakon teških, emotivnih i vrlo bolnih iskustava koje su majke doživjele na porodu u našoj zemlji, s pravom se pitamo postoji li sistem koji će ih zaštititi.

Što se događa kada se porod, koji bi trebao biti najljepši događaj u životu jedne majke, pretvori u borbu za preživljavanje, a nažalost završi trajnim invaliditetom majke?

Jedna porodilja u našoj zemlji odlučila je podijeliti svoje iskustvo o borbi sa sistemom i bitci za život, koja je kulminirala sudskim procesom i konačnom presudom kojom je djelomično zadovoljena pravda.

Doktorica koja je bila prisutna na porodu dobila je kaznu zatvora, koju je na kraju zamijenila novčana kazna, ali je također dobila i zabranu rada na određeno vrijeme.

Nažalost, posljedice na daljnji kvalitet života majke su nesagledive. Invaliditet koji je uzrokovala ljudska greška na porodu je trajan, a o psihičkom zdravlju majke da ne govorimo. Ovo je njena priča – priča majke koja je rodila u Bosni i Hercegovini i koja je samo srećom preživjela.

Udruženje “BABY STEPS” provodi aktivnosti s ciljem zaustavljanja koruptivnih radnji u porodilištima u BiH kao dio većeg projekta “Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, koji finansira USAID. Kao najvažniji segment ove borbe uvijek se ističe spremnost i zahvalnost svim porodiljama koje su podijelile svoja iskustva.

Najnovije objave