Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Dodik najavljuje otcjepljenje RS-a: Šta se krije iza sastanka sa Vučićem?

Najčitanije objave

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastao se danas u Beogradu sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru kojeg su razgovarali o važnim pitanjima Srbije i Republike Srpske.

Nakon sastanka, Dodik je izjavio da je upoznao predsjednika Srbije o unutrašnjim problemima BiH i pokušajima da se razgradi ustavni položaj Republike Srpske. “Angažman jednog dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva vodi ka tome da se degradira i još više usložni ustavni položaj Republike Srpske. Došli smo do trenutka u kojem to pitanje ne možemo da odlažemo i naša odbrana, kao reakcija na sve to, je da najozbiljnije razmišljamo da donesemo odluku o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske”, izjavio je Dodik.

Dodik je naglasio da Republika Srpska ne traži ništa osim onog što je već riješeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom BiH te da se zalaže za neutralnost, prateći poziciju Srbije. “Saradnja sa NATO može, ali mi smo to sad obustavili dok ne definišemo poziciju, ali članstvo ne dolazi u obzir”, poručio je Dodik.

S druge strane, Vučić je izjavio da je sa Dodikom razgovarao o svim važnim pitanjima Srbije i Republike Srpske. “Milorad Dodik me je upoznao sa viđenjem stanja odnosa u BiH i Republici Srpskoj. U ime Srbije rekao sam da mi smatramo da je dejtonski mirovni sporazum suština funkcionisanja BiH i da razume se i Republike Srpske i da ćemo uvek podržati govor sva tri konstitutivna naroda”, izjavio je Vučić.

Sastanak predsjednika Republike Srpske i Republike Srbije mogao bi imati velike posljedice za političku stabilnost u BiH i odnose između tri konstitutivna naroda. Dodikova izjava o najozbiljnijem razmišljanju o donošenju odluke o samostalnosti i otcjepljenju Republike Srpske mogla bi dovesti do eskalacije napetosti i daljnjeg kompliciranja političke situacije u BiH.

Najnovije objave