Utorak, 5 Marta, 2024

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern daje ostavku

Najčitanije objave

Šokantna najava o podnošenju ostavke na poziciji premijerke Novog Zelanda odjeknula je svijetom vrlo brzo, a svoje povlačenje je najavila do 7. februara. Premijerka Ardern, je u svom govoru opisivala kako je šest ”izazovnih” godina na ovom poslu uzelo danak, te objasnila da ona nema više snage da vodi vladu ove države.

Ankete uoči ovogodišnjih izbora na Novom Zelandu pokazuju kako se premijerkina Laburistička partija nalazi pred teškim i izazovnim putem za osvajanje glasova, a poslanici laburista su najavili da će već u nedjelju održati glasanje za pronalaženje zamjene za Jacinu Ardern.
Premijerka Jacina Ardern, izabrana je za ovu poziciju 2017. godine, kada je imala samo 37 godina čime je postala i namlađa žena na čelu vlade na svijetu.

Ona je vodila Novi Zeland kroz pandemiju Covid-19 i recesiju koja je uslijedila, pucnjave u džamiji u Christchurchu i erupciju vulkana na Bijelom ostrvu.
Ardern je u svom govoru kojim je najavila povlačenje sa pozicije priznala da su joj proteklih pet i po godina bile “najispunjenije” u njenom životu, ali i da je vođenje zemlje tokom “krize” bilo teško.
Visoki zvaničnici i funkcioneri širom svijeta su putem društvenih mreža komentarisali ovu najavu te pružili podršku, uskoro bivšoj, premijerki Ardern.
Tako je premijer kanadske vlade Justin Trudeau rekao da je Jacinda napravila ”nemjerljivu” razliku u svijetu, a premijer australske vlade ju je opisao kao vođu intelekta, snage i empatije.

Kao oproštajnu i motivirajuću poruku, na kraju svoga govora, Jacinda Ardern je navela postignuća svoje vlade u pogledu klimatskih promjena, socijalnog stanovanja i smanjenja siromaštva djece kao one na koje je posebno ponosna, te je također rekla je da se nada da će je se na Novom Zelandu pamtiti kao nekog ko je uvijek pokušavao da bude ljubazan.
“Nadam se da ću Novozelanđane ostaviti s uvjerenjem da možete biti ljubazni, ali snažni, empatični, ali odlučni, optimistični, ali fokusirani. I da možete biti svoj tip vođe – onaj koji zna kada je vrijeme da krene”, rekla je ona .

Najnovije objave