Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Predsjedništvo SDPBiH dalo saglasnost za imenovanje nove Vlade Federacije BiH (VIDEO)

Najčitanije objave

Nakon današnje sjednice Predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH u Sarajevu, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Igor Stojanović, dao je svoju saglasnost za imenovanje nove Vlade Federacije BiH. Na pres konferenciji nakon sjednice, Stojanović je obrazložio svoju odluku, istaknuvši da je to bolje rješenje od bilo čega drugog, s obzirom da je sadašnja Vlada FBiH već četiri i pol godine u tehničkom mandatu te da trenutno nema tri ministra, javlja Fena.

Stojanović je istaknuo da je odlučio dati svoju saglasnost prije svega kako bi nova Vlada, koju predvodi SDP, bila u potpunosti pošteđena kritika vezanih za kadrove. Međutim, postojale su dileme u vezi s određenim kandidatima, uključujući Anela Kljaku (NES), Sanju Vlaisavljević (HDZ) i Almina Hopovca (SDP). Stojanović je naglasio da SDP nema problema sa analizom bilo koje istorije bilo kojeg kandidata iz svojih redova, ali da očekuje od koalicijskih partnera da vode računa o kredibilitetu Vlade te da sporne kandidate eventualno zamijene.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je na konferenciji za medije da na sjednici Predsjedništva SDP BiH nije bilo nikakvih frakcija, a da su razmatrali aktuelnu situaciju u BiH i pitanje implementacije izbornih rezultata. Nikšić je istaknuo da su pokušali utjecati na kadroviranje, ali da nisu naišli na razumijevanje partnera.

Nikšić je također spomenuo ministra iz reda SDP-a Almina Hopovca, koji je, nakon što je objavljeno da će biti kandidat za ministra, dobio optužnicu koja je poslana na potvrđivanje u okviru pravosudnog sistema. Nikšić je istaknuo da se na Hopovca, kao i na sve druge kandidate, odnosi zakon te da će pratiti razvoj situacije.

Nikšić je najavio da će potpisana odluka Stojanovića o davanju saglasnosti za imenovanje nove Vlade FBiH biti predana predsjednici FBiH Lidiji Bradari, koja će sazvati sjednicu Predstavničkog doma kako bi se imenovala nova Vlada. Nikšić je naglasio da neće donositi protuustavne odluke te da će jasno demonstrirati da imaju parlamentarnu većinu koja traži formiranje Vlade.

Najnovije objave