Petak, 24 Maja, 2024

Finska sutra ulazi u NATO

Najčitanije objave

Finska će sutra službeno postati članica NATO-a, priopćeno je iz ureda finskog predsjednika, a vijest je potvrdio i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Turski parlament je prije nekoliko dana ratificirao klauzulu kojom se Finskoj omogućuje pridruživanje zapadnom vojnom savezu, otvarajući put Helsinkiju da se pridruži NATO-u dok rat u Ukrajini bjesni.

Turska je bila posljednja od 30 članica saveza koja je ratificirala članstvo Finske. Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u martu da je Finska osigurala naklonost Turske nakon što je poduzela konkretne korake kako bi održala obećanja o slamanju skupina koje Ankara smatra teroristima i kako bi oslobodila izvoz vojnih proizvoda.

Finska i Švedska zatražile su pridruživanje transatlantskom vojnom savezu prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali proces su kočile Turska i Mađarska. Inače, parlamenti svih članica NATO-a moraju ratificirati nove članice. Turska, s druge strane, još uvijek odgađa odobravanje kandidature Švedske za članstvo u NATO-u.

Najnovije objave