Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Poslodavci u Dalmaciji već traže sezonce. Plaće ide i do 20 hiljada kuna

Najčitanije objave

Hotelske kuće i ugostitelji u Dubrovniku u potrazi su za nedostajućom radnom snagom uoči turističke sezone 2022. godine, piše Slobodna Dalmacija.

Burza rada zatrpana je natječajima, radnici se traže izvan granica Hrvatske, niko ne želi ponoviti lanjsku grešku u koracima, kad se zbog straha od zatvaranja emitivnih tržišta zakasnilo u zapošljavanju. Dio sezonaca je otišao u inozemstvo, dio je regrutiran na sjevernom Jadranu, a kolike su to plaće koje bi trebale privući radnu snagu?

Kuhari i šefovi kuhinje u vrhunskom restoranu u Dubrovniku primaju po 12 tisuća ili od 15 tisuća do 20 tisuća kuna – kaže Dolores Lujić, povjerenica Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske.

Sudeći po oglasima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najtraženija zanimanja su kuhar i konobar. Na čitavom području Dubrovačko-neretvanske županije otvoreno je 67 oglasa za kuhara i 52 za konobara. Julijo Srgota, predstojnik Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) u Dubrovniku, kaže da se poslodavci ne odmaraju, oglasi stižu svakodnevno od početka godine.

ZAPOŠLJAVANJE STRANACA
Po Zakonu o strancima, za neke poslove poslodavci moraju dobiti pozitivno mišljenje HZZ-a i tzv. “test tržišta rada”, a tek onda MUP-u podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za boravak i rad stranog radnika. Turistički sektor može ishoditi radne dozvole za svoje radnike iz trećih zemalja i bez testa tržišta rada, ali samo u trajanju do 90 dana tijekom kalendarske godine.

Najnovije objave