Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Emirati presreli raketu jemenskih Huta ispaljenu tokom posjete izraelskog predsjednika

Najčitanije objave

Ujedinjeni Arapski Emirati saopćili su u ponedjeljak da su presreli balističku raketu koju je ispalio jemenski pokret Huti, koji ima podršku Irana, u vrijeme kada je izraelski predsjednik Isaac Herzog u prvoj službenoj posjeti ovoj zemlji.

Washington je osudio napad, treći na Emirate, koji su saveznici SAD-a, u posljednje dvije sedmice, uključujući smrtonosni napad na glavni grad Abu Dabi 17. januara.

Raketni napadi označavaju eskalaciju jemenskog rata između Huta i koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja uključuje UAE.

Visoki zvaničnik Emirata opisao je napade kao “beskorisne” provokacije s kojima će izaći na kraj radi zaštite nacionalne sigurnosti i suvereniteta.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata saopćilo je da je najnoviji raketni napad presretnut 20 minuta iza ponoći i da su ostaci rakete pali na nenaseljeno područje. Nije navedeno da li je usmjeren na Abu Dabi ili Dubai, koji je domaćin svjetskog sajma.

Ovaj pokušaj napada se dogodio dok je izraelski predsjednik u posjeti Abu Dabiju gdje je razgovarao o sigurnosti i bilateralnim odnosima sa de facto vladarom UAE Abu Dabija prijestolonasljednikom šeikom Mohamedom bin Zayedom Al Nahyanom.

Najnovije objave