Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Plenković doputovao u službeni posjet BiH

Najčitanije objave

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković doputovao je u ponedjeljak u jutarnjim satima u službeni posjet BiH tijekom kojega će boraviti u Sarajevu i Mostaru, a svrha njegova posjeta je poslati poruku o cjelovitosti BiH i potrebi za dijalogom i smanjenjem napetosti u toj susjednoj zemlji.

“Poruka s kojom idemo u BiH je ona o znaku i signalu prijateljstva, dobronamjernosti, dobrosusjedstva, suradnje, poruka o cjelovitosti BiH, ali i poruke o tome da se sva tri konstitutivna naroda (…) osjećaju dobro i adekvatno zastupljeno”, rekao je Plenković novinarima u subotu.

Hrvatskom je premijeru pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta BiH priređen svečani doček uz intoniranje državnih himni a Plenković i njegov domaćin, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, nakon toga su započeli službene razgovore u kojima će sudjelovati i ministri.

U hrvatskom vladinom izaslanstvu uz Plenkovića su ministar financija Zdravko Marić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, državna tajnica za europska pitanja Andreja Metelko-Zgombić, te zastupnica u Hrvatskom saboru i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdravka Bušić.

S bosanskohercegovačke strane u razgovorima sudjeluju ministar financija Vjekoslav Bevanda, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i ministar komunikacija i prometa Vojin Mitrović.

Premijer Plenković sastat će se i s čelnicima dva doma parlamenta BiH a neki od njih istodobno su čelnici vladajućih političkih stranaka u toj zemlji poput predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića.

Predsjednik hrvatske vlade će polaganjem vijenca na spomen-obilježje na mostu “Suada i Olga” odati počast žrtvama srpske opsade Sarajeva u ratu od 1992. do 1995. godine kada je poginulo gotovo deset tisuća stanovnika glavnog grada BiH.

Prije odlaska hrvatskog izaslanstva za Mostar predviđeni su Plenovićevi odvojeni susreti s čelnicima vjerskih zajednica u BiH vrhbosanskim nadbiskupom kadinalom Vinkom Puljićem, poglavarom Islamske zajednice u BiH reisom Husenom Kavazovićem te s mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom, javlja N1.

Najnovije objave