Utorak, 16 Aprila, 2024

Planirate li ljetos na more? Počnite štedjeti!

Najčitanije objave

Ove godine, s neprekidnim rastom cijena, odmor postaje luksuzniji nego ikad. Većini će odlazak na more biti nedostižan. Međutim, uz istraživanje i planiranje, još uvijek je moguće uštedjeti. Ako želimo smanjiti troškove ovog ljeta, moramo biti fleksibilni, otvorenog uma i pažljivo pratiti potrošnju.

Prije nego što rezerviramo bilo što, važno je razmotriti tri ključne stavke jeftinog putovanja: prijevoz, smještaj i dnevne troškove. Sve tri opcije moraju biti pristupačne kako bi odmor bio jeftin. Također, važno je imati na umu da su cijene vikendom i tijekom sezone uvijek više nego radnim danima ili izvan sezone, kako ističe Večernji.ba.

Hrvatska i Crna Gora

Kada je riječ o ljetovanju na Jadranu, cijene su sve veće, a očekuje se daljnji rast u ovoj godini. Primjerice, noćenje za dvije osobe u prosječnom apartmanu u Splitu kreće se od 176 do 978 KM, ovisno o razini luksuza. U nekim ponudama, ta cijena uključuje samo doručak, navodi Avaz. Sedam noći polupansiona u Makarskoj za jednu osobu iznosi oko 535 eura, što je otprilike 1050 KM. Za isti broj dana u hotelu s tri zvjezdice u Brelima, udaljenom 350 metara od prekrasne plaže, potrebno je 665 eura ili 1300 KM.

Za četveročlanu obitelj, sedmodnevni boravak na moru može koštati više od 3000 KM, samo za smještaj u apartmanu. Uz ostale troškove poput putovanja, hrane i turističkih aktivnosti, prosječna četveročlana obitelj treba izdvojiti do 5000 KM za ljetni odmor, prema navedenim izvorima.

Situacija je malo povoljnija u Crnoj Gori, ali primjećuje se i tamo rast cijena u hotelima u usporedbi s prošlom godinom. Za četveročlanu obitelj, potrebno je između 3000 i 4000 KM. Cijene privatnih apartmana u Budvi kreću se između 100 i 150 KM ili više.

Osim toga, važno je uzeti u obzir i cijene u trgovinama, restoranima, kafićima, parkiranju itd., što dodatno povećava troškove. Provjerili smo i informacije iz agencija o tome jesu li rezervacije već počele i kako se kreću cijene.

Rezervacije su već počele. Do kraja februara imali smo “first minute” ponudu s dodatnim popustima na ljetovanje, omogućujući uštedu do 30 posto. Ovisno o hotelu, lokaciji i vrsti usluge, cijena se razlikuje – rekla je djelatnica jedne sarajevske agencije, ističući da su destinacije ostale slične kao i prošle godine.

Tunis, Egipat i Antalijska regija i dalje su popularni izbori zbog pristupačnih cijena – dodala je, ističući mogućnost plaćanja na rate.

Pored Hrvatske i Crne Gore, sve više se biraju i dalje destinacije, pa smo provjerili koliko novca je potrebno za njihov ljetni odmor.

Daleke destinacije

S obzirom na rastuću popularnost Tunisa, istražili smo cijene. Hoteli nude pakete od 900 KM do više od 2400 KM. Sedam noćenja u hotelu s četiri zvjezdice početkom jula s all-inclusive uslugom stajat će 995 KM po osobi, što znači da je četveročlanoj obitelji potrebno 3980 KM za ovu destinaciju.

Hotel s četiri zvjezdice u Kemeru s all-inclusive uslugom na turskoj rivijeri uz Antalyju stoji 1199 KM po osobi, što znači da je četveročlanoj obitelji potrebno 4796 KM za odmor.

Za ljetovanje u albanskom ljetovalištu Drač potrebno je oko 3200 KM. Kod dalekih destinacija, treba uzeti u obzir i dodatne popuste poput besplatnog smještaja za djecu ili plaćanja pola cijene za određene dobne skupine te oslobađanja od pristojbi.

Najnovije objave