Utorak, 16 Aprila, 2024

Mogu li nas psi razumjeti?

Najčitanije objave

Mogu li psi razumjeti riječi koje koristimo? Nova studija o moždanim valovima, objavljena u žurnalu Current Biology, ukazuje na to da kada psi čuju imena svojih omiljenih igračaka, to potiče memoriju za objekte povezane s tim imenima.

“Autorska istraživanja sugeriraju da percepcija riječi nije isključivo ljudska osobina”, izjavila je Lilla Magyari, vodeća istraživačica studije sa Sveučilišta Loránd Eötvös u Mađarskoj za AFP. Dugotrajna dilema da li psi razumiju riječi ili reagiraju na ton glasa ili kontekst, dosad nije imala precizan znanstveni odgovor.

Prethodna istraživanja su pokazala da psi općenito ne mogu donijeti predmete na temelju imena, izuzevši pojedine iznimke, što je navelo mnoge da vjeruju da naše riječi nemaju stvarni utjecaj na njih. Primjerice, kada vlasnik naredi psu da donese štap, njegovo izvršenje ne dokazuje stvarno razumijevanje riječi ‘štap’.

U ovoj novoj studiji, Lilla Magyari i njezin tim koristili su neinvazivnu metodu elektroencefalografije (EEG) na 18 pasa, snimajući moždanu aktivnost putem elektroda postavljenih na glavi pasa.

Vlasnici su izgovarali poznate riječi za igračke, a zatim psima pokazivali ili pravu igračku ili neki drugi objekt. Analizirajući EEG snimke, istraživački tim je uočio različite moždane obrasce kada su psi vidjeli pravu igračku u odnosu na kada su vidjeli neki drugi objekt.

Ova metoda, koja se desetljećima koristi na ljudima, pokazuje razumijevanje značenja bez potrebe da pas fizički donese predmet kako bi potvrdio svoje razumijevanje.

“Učinak smo otkrili kod 14 pasa”, izjavila je Marianna Boros, suautorica studije, pokazujući da sposobnost nije ograničena samo na izuzetne pse. Četiri psa koja nisu prošla test možda su testirana s pogrešnim riječima, dodaje ona.

Holly Root-Gutteridge, stručnjakinja za ponašanje pasa sa Sveučilišta Lincoln u Engleskoj, naglasila je da je ranije sposobnost psa da donese određenu igračku prepoznata kao iznimna vještina. Studija pokazuje da širok spektar pasa uči nazive objekata kroz moždanu reakciju, iako to možda ne demonstriraju kroz ponašanje, kaže Root-Gutteridge.

Federico Rossano, kognitivni znanstvenik sa UC San Diego, vjeruje da studija pruža dodatne dokaze o sposobnosti pasa da razumiju ljudski govor bolje nego što se pretpostavljalo.

Međutim, Clive Wynne sa Državnog sveučilišta u Arizoni izražava skepticizam, ističući da studija ne uspijeva potvrditi “semantičko razumijevanje”, iako hvali eksperimentalni pristup za testiranje vokabulara pasa.

Postavlja se pitanje bi li ovi rezultati iznenadili Pavlova, ruskog znanstvenika poznatog po pokazivanju uvjetovanog refleksa kod pasa. Wynne sumnja, sugerirajući da razumijevanje pasa možda ne prelazi jednostavne asocijacije.

Najnovije objave