Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Pismo škotske kraljice Mary na aukciji

Najčitanije objave

Pismo koje je napisala škotska kraljica Mary idućeg će mjeseca biti ponuđeno na dražbi i očekuje se da bi moglo postići cijenu od 14.000 do 18.000 funti.

Pismo je njezin apel francuskom veleposlaniku u Engleskoj da dopusti siguran prolaz škotskom plemiću Georgeu Douglasu u Francusku.

Napisano je u dvorcu Carlisle dva mjeseca nakon njezina bijega iz dvorca Lochleven u Perthshireu 2. svibnja 1568., gdje je bila zatvorena gotovo godinu dana nakon prisilne abdikacije u korist svog malog sina Jamesa VI.

Mary se nadala da će, pomažući Georgeu Douglasu u osiguravanju puta u Francusku, on posredovati kod francuskog kralja u njezino ime kako bi joj pomogao osigurati slobodu.

Pismo će prodavati 2. veljače uživo i online aukcionari kuće Lyon & Turnbull, čije je sjedište u Edinburghu.

Cathy Marsden, stručnjakinja za rijetke knjige, rukopise i karte u Lyon & Turnbullu, rekla je: “Rijetko se događa da se dokument s njezinim rukopisom nađe na dražbi. Imati na skrbi ovo krhko pismo sasvim je posebno”.

“Dvanaest redaka napisao je tajnik i dodatnih šest redaka Mary vlastitom rukom. Pismo je potpisano, ‘Votre bien bonne amye, Marie’, što u prijevodu znači ‘Vaša vrlo dobra prijateljica, Mary’.

“S obzirom na Maryino jedinstveno mjesto u povijesti, očekujemo veliki interes za ovu prodaju.”

U pismu se od francuskog veleposlanika traži da posudi Georgeu Douglasu, donositelju, 300 zlatnika i da pregovara s francuskom kraljevskom obitelji kako bi osigurao Georgeov neometani prolaz.

Najnovije objave