Ponedjeljak, 22 Aprila, 2024

Nadomak Sarajeva doselila ozloglašena sekta

Najčitanije objave

Mještani naselja Kula, u opštini Istočna Ilidža, strahuju da su se u dvije kuće u njihovom komšiluku doselile desetine pripadnika ekstremističke vjerske grupe, odnosno sekte “Lev Tahor”, koja se, kako kažu, suočava sa optužbama za teške zločine, a dodatno su uznemireni saznanjem da bi ovdje moglo doći još nezvanih gostiju.

Stanovnici ovog naselja traže od nadležnih da se ovaj slučaj hitno i što prije izvede na čistac, odnosno da odreaguju institucije, jer, kako ističu, čuli su da ova grupa traži smještaj za još 30 osoba, navodi se u tekstu Nezavisnih novina.

“Činjenica je da su se oni ovdje doselili negdje pred Novu godinu. U pitanju je zajednica o kojoj smo primijetili da ni sa kim ne komunicira. Sve je to nekako čudno. Mi nemamo nikakav zvaničan stav institucija ko je ovdje došao niti s kojom namjerom je tu”, rekao je za “Nezavisne novine” jedan mještanin, čije ime je poznato redakciji, ali nas je zamolio da ga ne objavljujemo.

Kako naglašava naš sagovornik, “nepovjerenje vam uliva kada vam se u blizini nalaze ljudi takvog načina života i odijevanja”.

Pretraživanjem po internetu oni tvrde da su njihove komšije zapravo članovi sekte Lev Tahor, koje još nazivaju i “jevrejskim talibanima”.

Iz Službe za poslove sa strancima su potvrdili da na ovom području trenutno živi 37 stranih državljana, koji su došli s područja SAD-a, Kanade i Gvatemale te da je riječ o grupi koja “praktikuje religijska uvjerenja na esktreman način”, međutim nisu utvrdili da postoje bilo kakva krivična djela koja se vežu za njih.

Jedan od stanovnika ovog naselja je za Katera.news rekao da je na internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao i dvojicu svojih komšija, kao i predmete koje je viđao kod njih, poput identičnih dječijih kolica.

Inače se članovima te sekte u svijetu pripisuju zaista teška djela, a mnogi od njih su protjerani iz brojnih država u svijetu. Moguće je pronaći informacije o tome da je sekta Lev Tahor u prošlosti bila osuđivana za otmice djece, pedofiliju, silovanja, sklapanje maloljetničkih brakova, zlostavljanje djece, a o životu u ovoj sekti postoje i brojna svjedočenja na internetu. Zanimljivo je i da je Lev Tahor sekta živjela u ukupno 7 država svijeta, a trenutno, od kraja 2021. godine, žive samo u Rumuniji i Bosni i Hercegovini.

Stanovnici Kule su o svojim saznanjima i strahovima obavijestili policiju i Službu za poslove sa strancima. Navodno bi ova grupa, usljed pritiska mještana, trebala odseliti početkom februara.

Iz Službe za poslove sa strancima je rečeno da je njihov ulazak u BiH zabilježen tokom novembra 2021. godine te da su prvo živjeli na području Kantona Sarajevo, ali da su se preselili u Istočnu Ilidžu. Oni ovdje borave po osnovu prava na bezvizni boravak, što znači da u BiH mogu ostati tri mjeseca.

Prema trenutnim provjerama koje su izvršili u Službi za poslove sa strancima, ova konkretna grupa nije evidentirana u INTERPOL-u zbog bilo kakvih krivičnih djela, a ni tokom boravka u BiH nisu evidentirane nikakve kažnjive radnje.

Ono što jeste bilo neregularno je to što nije izvršena prijava adrese boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, zbog čega je prekršajno kažnjena osoba u čijem objektu žive. Riječ je o Savi Vuliću, preduzetniku iz Bratunca i poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Istočno Sarajevo

Najnovije objave