Utorak, 16 Aprila, 2024

Oštra reakcija Rusije na izjave srpskog dobrovoljca: ‘Izdajice, sada vam slijedi kazna…‘

Najčitanije objave

Nakon što se Dejan Berić, srpski dobrovoljac u ruskoj vojsci, nedavno izrazio zabrinutost da se prema Srbima ne odnosi pravedno, tvrdeći da ih Rusi “nepravedno tretiraju, nazivajući ih pogrdnim imenima i primjenjujući nasilje”, uslijedila su izvješća o strogim mjerama prema Srbima od strane ruskog Ministarstva obrane, kako izvještavaju srpski mediji.

Izvješća navode da je zahtjev srpskih dobrovoljaca za premještajem u jedinicu pod vodstvom čečenskog lidera Ramzana Kadirova, poznatu kao Ahmat, odbijen. Umjesto toga, srpski dobrovoljci su navodno raspoređeni na prvu crtu bojišnice, u područjima najžešćih sukoba, a rusko tužilaštvo je pokrenulo istragu koja bi mogla rezultirati pravnim postupkom, prema izvorima Jutarnjeg lista.

Prema objavama na ruskom Telegram kanalu, tamošnje Ministarstvo obrane odlučilo je poduzeti mjere protiv Srba koji su uputili pritužbe Vladimiru Putinu zbog navodnog nepravednog tretmana u vojsci. Njihova molba za premještajem u Ahmat je odbijena, a umjesto toga su preusmjereni na prvu borbeni liniju.

Ruski mediji izvještavaju da ni status Dejana Berića, istaknutog srpskog dobrovoljca, nije utjecao na odluku. Prethodno je Berić uvjeravao svoje sunarodnjake da se dogovorio s Ramzanom Kadirovim o prelasku pod njegovu zaštitu. Međutim, nedugo zatim, Kremlj je odbio zahtjev Kadirova, navodeći da “bilo kakva ucjena ili provokacija protiv vojnog rukovodstva mora biti sankcionirana”. Vojno tužilaštvo je navodno dobilo zadatak da izradi presudu kojom će Srbi biti proglašeni “pobunjenicima i provokatorima”.

Podsjetimo, Dejan Berić, poznati srpski dobrovoljac iz Ukrajine, nedavno se požalio na vojno zapovjedništvo 119. padobranske pukovnije, gdje služe strani dobrovoljci, a o tome je govorio u objavi na društvenim mrežama koja je privukla pažnju ruske službe BBC-ja.

Dejan Berić je jedan od najpoznatijih balkanskih dobrovoljaca koji se od 2014. godine bori na strani proruskih snaga iz Donjecke i Luhanske regije. On je izraziti ljubitelj Rusije, regrutirajući Srbe u rusku vojsku, između ostalog i preko svog YouTube kanala s više od 100 tisuća pretplatnika, a nedavno je podržao kandidaturu Vladimira Putina na predsjedničkim izborima. Njegova izjava o nepravednom tretmanu Srba od strane Rusa ukazuje na ozbiljne probleme.

Najnovije objave