Utorak, 25 Juna, 2024

Okerić: Ne dozvoliti da veo zaborava prekrije nedužne žrtve Sarajeva

Najčitanije objave

Zajedničkom komemorativnom sjednicom Skupštine Kantona Sarajevo, Gradskog vijeća Grada Sarajeva i općinskih vijeća općina sa područja Kantona Sarajevo danas je u Narodnom pozorištu obilježen „Dan sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva od agresora u periodu opsade 1992.-1995. godine” i 28. godišnjica masakra na pijaci Markale.

Sjednicu je otvorio predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić navodeći da je cilj današnjeg okupljanja da se ne dozvoli da veo zaborava prekrije nedužne žrtve Sarajeva i počinjene zločine agresora.

– Sarajevo se danas sjeća svih onih koji su dali život za slobodu i domovinu. Prije 28 godina, na današnji dan 1994. godine počinjen je stravičan zločin na pijaci Markale, kada je ubijeno 68, a ranjena 142 naša sugrađanina. Najveći masakr građana Sarajeva u proteklom ratu je odabran kao simbol i obilježavamo ga kao Dan sjećanja na sve nevine građane Sarajeva ubijene tokom 1.395 dana opsade. Peti februar je tokom opsade u opkoljenom Sarajevu bio skoro svaki dan, jer je stradalo više od 12.000 građana Sarajeva, od kojih 1.601 dijete. Više od 50.000 građana je ranjeno, od kojih su mnogi imali trajne posljedice – rekao je Okerić.

Na sjednici se prisutnima obratio vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, koji je podijelio svoje misli o ratnom Sarajevu, o stradanju i ponosu Sarajlija, o agresiji i odbrani BiH.

– Iako je moje nastupanje u javnosti neslužbeno, ali bih volio u javnost ugraditi svijest i odgovornost poštivanja svim žrtvama, posebno čiji je život nasilno prekinut radi nečije mržnje. Iza svake te žrtve nečije srce krvari, trpi i žaluje. Radi toga što sam svjedok tolike krvi, tolikih suza jako bih volio izgraditi mentalitet poštivanja žrtava, poštivanja grobova pokojnika. Zaustaviti manipulaciju s pokojnima i iskaljivanje mržnje kroz rušenje grobova i spomenika – kazao je Puljić.

Naveo je da je odavanje počasti našim pokojnima trenutak buđenja svijesti i odgovornosti u izgrađivanju pravednog mira u kojem će svaki čovjek osjećati slobodu i dostojanstvo.

– Sav sam svoj vijek u Sarajevu uložio da zaživi dijalog, upoznavanje različitosti i poštivanja različitosti. Te različitosti su u življenju svoje vjere, kulture i običaja. Živeći pod ovim nebom neka nam bude zajedničko poštivanje grobova naših pokojnika. Vjernik zna da grob upućuje na dušu koja je pred Bogom. Mi katolici sutra obilježavamo Dan života. U svim crkvama ćemo moliti da se život poštuje, vrednuje i prihvaća. Nema pravog života bez ljubavi, nema pravog života bez istine i teško ga je živjeti bez pravde – poručio Puljić.

Nakon sjednice, delegacija Skupštine KS i Grada Sarajeva odala je počast i položila cvijeće na spomen obilježje na pijaci Markale, mjestu gdje je prije 28 godina, sa agresorskih položaja koji su se nalazili na području Mrkovića, ispaljena minobacačka granata kalibra 120 mm od koje je smrtno stradalo 68 naših sugrađana, dok ih je 142 teže i lakše ranjeno.

5. februara 1994. godine na Markalam su ubijeni: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selima Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Sabit Rizvo, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević.

(Fena)

Najnovije objave